Πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να σας πουν ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια μπριζόλα porterhouse και μια μπριζόλα T-bone. Το μόνο που χρειάζεται, λένε, είναι μια ματιά στο κόκαλο σχήματος Τ με περισσότερο κρέας από τη μία πλευρά από ότι στην άλλη για να πουν ότι είναι το ίδιο κομμάτι κρέατος.

Ενώ είναι αλήθεια ότι και η T-Bone και η Porterhouse είναι από το ίδιο μέρος του μοσχαριού και τα δύο έχουν τα ίδια είδη κρέατος από την μία πλευρά τη λεγόμενη NY Strip και από την άλλη το φιλέτο το υπουργείο Γεωργίας ηνωμένων πολιτειών έχει κάποιους αυστηρούς κανόνες όσον αφορά το ποια θεωρείται ως μπριζόλα T-Bone ή Porterhouse.

Το μέγεθος του φιλέτου κάνει τη διαφορά

Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει τη διαφορά ενδιάμεσα σε μία porterhouse και σε μία t-bone είναι η διαφορά μεγέθους στο φιλέτο. Δηλαδή το φιλέτο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πάχος τριών εκατοστών από το οστό έως την άκρη γιατί porterhouse προέρχονται από το πιο πίσω μέρος του φιλέ του όπου είναι και παχύτερο έτσι έχει σαν αποτέλεσμα μία πιο μεγάλη βαριά κοπή. Για αυτό θα δούμε ότι και τα πιο σύνηθες βάρος μιας porterhouse είναι κοντά στα 700 γραμμάρια και συνήθως είναι γεύμα για δύο ή για έναν πολύ δυνατό κρεατοφάγο.

Μαγείρεμα

Είτε η Porterhouse είτε η T-bone θα μαγειρευτούν παρόμοια, καθώς προέρχοτε από το ίδιο μέρος του ζώου και έχουν την ίδια υφή. Η βασική διαφορά κατά το μαγείρεμα θα είναι ο χρόνος μαγειρέματος. Η porterhouse γενικά θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο λόγω μεγέθους.

Η μέθοδος μαγειρέματος πάνω-κάτω είναι ίδια και για τα δύο κομμάτια. Είτε σε ένα μαντεμένιο (ιδανικά) τηγάνι ώστε να δώσουμε μία τέλεια κρούστα από την έξω μεριά και να πετύχουμε ένα πολύ ζουμερό εσωτερικό απλά πασπαλίζοντας με καλής ποιότητας αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Είτε στο μπάρμπεκιου, σε υψηλή θερμοκρασία στην αρχή με άμεσο ψήσιμο ώστε να δώσουμε ένα τέλειο χρώμα και στη συνέχεια σε έμμεσο ψήσιμο για μερικά λεπτά μέχρι να πετύχουμε την ιδανική εσωτερική θερμοκρασία.