Πολλαπλά καταγράφονται τα οφέλη της βουβαλοτροφίας στη χώρα μας, με τον κλάδο να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και τα προϊόντα του (βουβαλίσιο γάλα και κρέας) να γίνονται “ανάρπαστα” στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας ικανοποιητικό εισόδημα στους εκτροφείς.

Μάλιστα, οι δαπάνες των εκτροφέων βουβαλιών είναι μειωμένες κατά περίπου 25% σε σχέση με αυτές των αγελαδοτρόφων, βοοτρόφων και προβατοτρόφων, λόγω της μη χρήσης ζωοτροφών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986 που κατέστρεψε οικονομικά αγρότες και κτηνοτρόφους στη Βόρεια Ελλάδα το γάλα προερχόμενο από τον νεροβούβαλο έδειχνε να μένει ανέπαφο. Όπως αναφέρουν πηγές από τη Βουλγαρία, μετά από σχετικές έρευνες διαπίστωσαν πως η ραδιενεργός ρύπανση του γάλακτος βουβάλου ήταν χαμηλότερη από των άλλων ειδών γάλακτος θεωρώντας ότι το γάλα βουβάλου, εκτός από την υψηλή βιολογική του αξία, θα ήταν δυνατόν να θεωρηθεί «στρατηγικής σημασίας» τροφή του ανθρώπου σε περίπτωση εκτεταμένων ραδιενεργών ρυπάνσεων. Ο λόγος της «αγνότητας» του συγκεκριμένου γάλακτος όπως έχουν δείξει οι έρευνες, οφείλεται στο γεγονός οι νεροβούβαλοι δεν τρέφονται με ζωοτροφές όπως για παράδειγμα οι αγελάδες, αλλά με γρασίδι, τριφύλλι και άχυρο που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα βοσκοτόπια των περιοχών των Σερρών όπου εκτρέφονται κατά πλειοψηφία. Όπως αποδεικνύουν και οι χημικοί έλεγχοι, το βουβαλίσιο γάλα σε σχέση με τα άλλα γάλατα έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και υψηλότερα ασβεστίου, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και φώσφορο, βιταμίνη Α’ και πρωτεΐνες, η αντιοξειδωτική του δράση είναι πολύ μεγαλύτερη από τα άλλα είδη γάλακτος και περιέχει περισσότερες βιταμίνες όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β12.

Στον παρακάτω πίνακα δίνεται η χημική σύστασή, επί της 100, του αγελαδινού και του βουβαλίσιου γάλατος.

Ζώο Λίπος Καζεϊνες πρωτεΐνες Λακτόζη Τεφρά Ολικά Στέρεα
Βουβάλι 7.64 3.2 4.36 4.83 0.8 17.96
Αγελάδα 3.90 2.8 3.47 4.75 0.7 12.83

Το γάλα βουβαλιού περιέχει λιγότερο νερό, περισσότερα ολικά στερεά, λίπος και πρωτεΐνη και ελάχιστα περισσότερη λακτόζη από το γάλα αγελάδας. Λόγω της μεγαλύτερης λιποπεριεκτικότητάς του, 50-60% υψηλότερη από το γάλα αγελάδας.

Ανάλυση της Σύνθεσης του Γάλατος διάφορων ζώων

Συστατικά Μονάδα Μέτρησης Αγελάδα Κατσίκα Πρόβατα Βουβάλι
Ανάλυση της Σύνθεσης του Γάλατος
Πρωτεΐνη g 3.2 3.1 5.4 4.5
Λίπος g 3.9 3.5 6.0 8
Υδατάνθρακας g 4.8 4.4 5.1 4.9
Ενέργεια K cal 66 60 95 110
KJ 275 253 396 463
Σάκχαρα (Λακτόζη) g 4.8 4.4 5.1 4.9
Λιπαρά Οξέα (κορεσμένα) g 2.4 2.3 3.8 4.2
Μονοακόρεστα g 1.1 0.8 1.5 1.7
Πολυακόρεστα g 0.1 0.1 0.3 0.2
Χοληστερίνη mg 14 10 11 8
Aσβέστιο iu 120 100 170 195

 

Δείτε πληροφορίες για περισσότερες υπερτροφές εδώ