Τι είναι;

Το κεφίρ είναι ένα ευεργετικό ρόφημα για το έντερο αλλά και γενικότερα για την υγεία του οργανισμού. Προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό. Πρόκειται για γάλα (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο) που έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ στο γάλα. Οι κόκκοι αυτοί, που ποικίλουν σε μέγεθος από 0,3 έως 3,0 εκατοστά, μοιάζουν με δημητριακό αλλά είναι αποικίες βακτηρίων που παράγουν γαλακτικό οξύ και έχουν εμφάνιση κουνουπιδιού.

Για περίπου 24 ώρες, οι μικροοργανισμοί των κόκκων κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα του γάλακτος -η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι αφαιρούνται από το ρόφημα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Το κεφίρ έχει ξινή γεύση και είναι λίγο αφρώδες λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει ως τελικό προϊόν της ζύμωσης.

Ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

Ιστορικά, το κεφίρ έχει προταθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως γαστρεντερικά προβλήματαυπέρταση και καρδιακά προβλήματα λόγω των μικροοργανισμών που περιέχει [1]. Αυτά τα προβιοτικά έχουν ευεργετικό ρόλο στην υγεία και τη διαχείριση του βάρους [2]. Επίσης το κεφίρ έχει συσχετιστεί με καλύτερο μεταβολισμό της χοληστερόλης, αναστολή του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE), αντιμικροβιακή δράση και ταχύτερη επούλωση των πληγών. Μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ανακούφιση από την αλλεργία και το άσθμα [3].

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρή πηγή προβιοτικών από το γιαούρτι. Οι κόκκοι κεφίρ περιέχουν πάνω από 60 στελέχη βακτηρίων και ζυμών. Κάποια προβιοτικά μπορεί να προστατεύουν από λοιμώξεις και μεταξύ αυτών είναι το Lactobacillus kefiri που υπάρχει μόνο στο κεφίρ. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων της σαλμονέλας, του ελικοβακτηρίου του πυλωρού και του κολοβακτηριδίου (E. coli) [4, 5]. Επίσης, το kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, φαίνεται πως έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Το κεφίρ -όπως και άλλα γαλακτοκομικά- μπορεί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι βασικός τρόπος αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης, αλλά το κεφίρ δεν είναι μόνο εξαιρετική πηγή ασβεστίου, περιέχει και βιταμίνη Κ2, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Τα συμπληρώματα βιταμίνης K2 έχει φανεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος κατά 80% [6].

Το κεφίρ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Αρκετοί άνθρωποι μετά από κάποια ηλικία δεν μπορούν να διασπάσουν και να αφομοιώσουν σωστά τη λακτόζη. Επειδή τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, το κεφίρ είναι πολύ χαμηλότερο σε λακτόζη σε σχέση με το γάλα.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της οστεοπόρωσης.

Το κεφίρ παρασκευάζεται από πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και δεν είναι μόνο μια σπουδαία πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2. Αυτή η θρεπτική ουσία παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου από το σώμα, ενώ έχει συνδεθεί επιστημονικά με μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων κατά τουλάχιστον 81%.

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το κεφίρ μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα κύτταρα των οστών. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη οστική πυκνότητα, η οποία με την σειρά της συμβάλλει στην πρόληψη καταγμάτων.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου

Τα προβιοτικά σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα πιστεύεται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη ενός όγκου, επειδή καταφέρνουν να περιορίσουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός ο προστατευτικός ρόλος έχει καταδειχθεί σε διάφορες εργαστηριακές μελέτες.

Μια από αυτές έδειξε ότι το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού κατά 56% σε σύγκριση με το 14% από το εκχύλισμα γιαουρτιού.

Είναι γενικά ανεκτό από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ένα φυσικό σάκχαρο που ονομάζεται λακτόζη. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι ενήλικες, δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν την λακτόζη σωστά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσανεξία στην λακτόζη.

Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το κεφίρ και το γιαούρτι) μετατρέπουν την λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, οπότε το τελικό ρόφημα περιέχει πολύ λιγότερη λακτόζη από το γάλα. Περιέχουν, επίσης, ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διασπάσει την λακτόζη ακόμη περισσότερο.

Έτσι, το κεφίρ είναι γενικά ένα καλό ρόφημα για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το κανονικό γάλα.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι είναι δυνατόν να παραχθεί κεφίρ που να είναι 100% χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας νερό καρύδας, χυμό φρούτων, ή κάποια άλλη μη-γαλακτοκομική πρώτη ύλη.

Είναι γενικά ανεκτό από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ένα φυσικό σάκχαρο που ονομάζεται λακτόζη. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι ενήλικες, δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν την λακτόζη σωστά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσανεξία στην λακτόζη.

Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το κεφίρ και το γιαούρτι) μετατρέπουν την λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, οπότε το τελικό ρόφημα περιέχει πολύ λιγότερη λακτόζη από το γάλα. Περιέχουν, επίσης, ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διασπάσει την λακτόζη ακόμη περισσότερο.

Έτσι, το κεφίρ είναι γενικά ένα καλό ρόφημα για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το κανονικό γάλα.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι είναι δυνατόν να παραχθεί κεφίρ που να είναι 100% χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας νερό καρύδας, χυμό φρούτων, ή κάποια άλλη μη-γαλακτοκομική πρώτη ύλη.

Θρεπτική αξία

Μια μερίδα (250 ml) κεφίρ που φτιάχνεται από γάλα περιέχει:

  • 145 θερμίδες
  • 8,3 γρ. πρωτεΐνης
  • 7,5 γρ. λίπους
  • 11 γρ. υδατάνθρακες
  • 333 mg ασβεστίου
  • 28 mg μαγνησίου
  • 383 mg καλίου
  • 0,7 mcg βιταμίνης Β12

Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Extra tip:

Υπάρχουν παραλλαγές κεφίρ που δεν βασίζονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και μπορούν να παρασκευαστούν με νερό καρύδας ή άλλα γλυκά υγρά. Είναι δυνατό να φτιάξετε κεφίρ χωρίς καθόλου λακτόζη χρησιμοποιώντας χυμό φρούτων.

Το κεφίρ νερού παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο. Οι κόκκοι τοποθετούνται σε ζαχαρούχο νερό και συμβαίνει η ίδια διαδικασία ζύμωσης, όπως στο γάλα. Η ζύμωση παράγει ευεργετικά βακτήρια, ενώ μειώνει την περιεκτικότητα σε σάκχαρα του ποτού. Να σημειωθεί ότι οι κόκκοι είναι διαφορετικοί -το κεφίρ νερού παρασκευάζεται με συγκεκριμένους κόκκους που βασίζονται στο νερό. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

 

 

Πηγες:

https://www.healthline.com 

https://www.iatropedia.gr/

https://www.vita4you.gr/