Η φασολάδα χαρακτηρίστηκε και εθνικό μας φαγητό, όταν πριν από πολλά χρόνια (κάποιες πληροφορίες τοποθετούν την ημερομηνία κατά τη δικτατορία του Μεταξά) τα φασόλια ήταν η βασική τροφή για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει κρέας.

Τα φασόλια λοιπόν έγιναν τα αγαπημένα των Ελλήνων και εξακολουθούν να είναι βασικό κομμάτι της κλασικής, ελληνικής διατροφής προσφέροντας πολύτιμα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία. Τα συντάμε σε όλους σχεδόν τους λαούς της Μεσογείου με διάφορες παραλλαγές, όπως στο Μαρόκο, στην Τουρκία, αλλά και στη Νότια Γαλλία (το διάσημο κασουλέ). Η καταγωγή όμως του φασολιού έρχεται από πολύ μακριά και συγκεκριμένα από την Αμερική, όπου και καλλιεργήθηκε από τους Αζτέκους χιλιάδες χρόνια πριν.

Κάποτε η Αικατερίνη των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας, το συμπεριέλαβε μεταξύ των πλούτων της μαζί με τα μαργαριτάρια και τα πετράδια, φτάνουμε στο δια ταύτα. Δηλαδή, τη μαγειρική. Η κλασική φασολάδα γίνεται με ντομάτα και καρότο. Εμείς όμως σου προτείνουμε και τη λευκή της εκδοχή με μπόλικο λεμόνι, μια πικάντικη παραλλαγή που σερβίρεται με γουακαμόλε, αλλά και τη μαροκινή version για φασολάδα ή την πιο ελαφριά συνταγή για φασόλια πιάζ!