Ένα πολύ αγαπημένο πιάτο, γνώριμο σε όλους, που έχει Ιταλο-Αμερικανική προέλευση είναι η σπαγγέτι με κεφτεδάκια και σάλτσα ντομάτας.

Είναι γενικά αποδεκτό πως η σπαγγέτι με κεφτεδάκια είναι μια καινοτομία Ιταλών μεταναστών στην Νέα Υόρκη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Εθνική Ένωση Ζυμαρικών, η οποία είχε αρχικά ονομαστεί Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Ζυμαρικών, υπήρξε ο πρώτος οργανισμός ο οποίος εξέδωσε επίσημα την συνταγή αυτού του πιάτου το 1920.

Ωστόσο, τα ζυμαρικά σερβιρισμένα με κεφτεδάκια και σάλτσα ντομάτας είναι μια συνταγή που φαίνεται να υπήρξε, πριν από την αμερικανική εκδοχή, στην νότια Ιταλία. Ζυμαρικά διαφόρων ειδών σερβιρισμένα με κεφτεδάκια φαίνεται να αποτελούν μέρος της γαστρονομικής παράδοσης του Αμπρούτσο, της Απουλία και της Σικελίας. Στην Απούλια μάλιστα, το συγκεκριμένο πιάτο σερβιριζόταν με κεφτέδες, μορταδέλα ή σαλάμι και ψηνόταν με ριγκατόνι, σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα άκρως χορταστικό και γευστικό πιάτο που επιβάλλεται να δοκιμάσει κανείς!