Για την ζύμη:

Οδηγίες

0/0 βήμα(τα)
  1. Ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μίξερ.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό ή το γάλα (σε μικρές δόσεις) και συνεχίζουμε την ανάδευση μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. (Για να φτιάξετε τη ζύμη empanada με το χέρι, ακολουθήστε την ίδια οδηγία αλλά χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να αναμίξετε τα υλικά μαζί.)
  4. Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μεγάλες μπάλες, ανοίξτε με έναν πλάστη ελαφρά σε σχήμα των δίσκων. (Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή να αποθηκευτεί στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη για χρήση (1-2 ημέρες το πολύ).)
  5. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο και κόψτε στρογγυλά σχήματα δίσκου για τα empanadas (χρησιμοποιήστε στρογγυλά καλούπια ή ένα μικρό πιάτο). Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μικρές ατομικές μπάλες με τη ζύμη και να ανοίξετε κάθε μεμονωμένη μπάλα σε στρογγυλό σχήμα (δεν χρειάζεται να είναι τέλεια στρογγυλό) – αν έχετε πρέσα τορτίγιας μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να ανοίξετε τις μπάλες ζύμης.

Για την γέμιση:

Οδηγίες

0/0 βήμα(τα)
  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, (περίπου 5 λεπτά), στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο να σοταριστεί και αυτό μέχρι να μυρίσει, (για 1 λεπτό).
  2. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε, σπάζοντας το κρέας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει, (5 λεπτά). Αποστραγγίστε το λίπος.
  3. Επιστρέψτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατέυουμε τον πελτέ ντομάτας με τον κιμά. Προσθέτουμε ρίγανη, κύμινο και πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Πέρνουμε τα ζυμαράκια που έχουμε ανοίξει σε δισκάκια και βρέχουμε ελαφρά την εξωτερική άκρη της ζύμης με νερό και τοποθετούμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας γέμιση στο κέντρο.
  5. Διπλώνουμε τη ζύμη και χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για να κλείσουμε τις άκρες. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη γέμιση και τη ζύμη.
  6. Τοποθετήστε τα empanadas σε ένα ταψί με λαδόχαρτο και αλείψτε τα με αυγό.
  7. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να ζεσταθεί η γέμιση, περίπου 25 λεπτά.

Tip: Εαν φτιάξουμε empanadas με διαφορετική γέμιση ένας τρόπος να τα ξεχωρίζουμε είναι να κάνουμε λίγο διαφορετικό τον τρόπο του κλεισίματος της ζύμης. (πχ αν είναι με κρέας να κλείνουμε την άκρη με τα δάχτυλα μας, αν είναι με τυρί να τα κλείνουμε με πιρούνι κτλ.)