Οδηγίες
0/0 βήμα(τα)- 1η μέρα. Σε ένα βάζο (γυάλινο κατά προτίμηση) με καπάκι βάζουμε 1 φλιτζανάκι αλεύρι με 1 φλιτζανάκι νερό. Ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Αφήνουμε σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία για 24 ώρες.
- 2η μέρα. Μετά από 24 ώρες ανοίγουμε το καπάκι και βλέπουμε ότι έχει πολύ μικρές φυσαλίδες και ίσως να ξεχωρίζει νερό πάνω πάνω. Βάζουμε 2 μεγάλες κουταλιές αλεύρι και 2 κουταλιές νερό και ανακατεύουμε να γίνει χυλός (όση κι αν είναι η ποσότητά σας πάντα να επιδιώκετε να γίνεται ένας παχύρρευστος χυλός), κλέινουμε το καπάκι και αφήνουμε άλλες 24 ώρες. Αν δεν έχει φυσαλίδες ανακατεύουμε και αφήνουμε άλλες 24 ώρες.
- 3η μέρα. Ανοίγουμε και βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να κάνει φυσαλίδες λίγο μεγαλύτερες από την προηγούμενη μέρα. Ταίζουμε ξανά με 2 κουταλιές αλεύρι και 2 κουταλιές νερό και ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Αφήνουμε άλλες 24 ώρες.
- 4η μέρα. Ανοίγουμε και βλέπουμε ότι έχει γεμίσει με μεγαλύτερες φυσαλίδες και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Ταΐζουμε με αλεύρι και νερό και αφήνουμε για άλλες 24 ώρες.
- 5η μέρα. Ανοίγουμε και πάλι ταίζουμε το προζύμι με τον ίδιο τρόπο (αν δεν είναι όπως στην φωτογραφία ίσως θέλει λίγο χρόνο παραπάνω).
Tips:
- Για να ελέγξουμε την καταλληλόλητα του προζυμιού κάνουμε το εξής: Βάζουμε μια κουταλιά από αυτό σε ένα ποτήρι νερό, αν επιπλέει είναι έτοιμο.
- Τo προζύμι φυλάσσεται στο ψυγείο αν δε χρησιμοποιηθεί άμεσα. Το βγάζουμε από το ψυγείο όμως πότε πότε το αφήνουμε να πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και το ταΐζουμε. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
- Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι βγάζουμε το βάζο 1-2 μέρες πριν από το ψυγείο και το αφήνουμε 2 ώρες να πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μετά το ταΐζουμε κάθε 5-6 ώρες για να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο μύκητας και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λαστιχάκι ή έναν μαρκαδόρο για να δείτε αν φουσκώνει το προζύμι σας (δείτε την φωτογραφία)
- Προτιμούμε εμφιαλωμένο νερό γιατί καμία φορά της βρύσης έχει πολύ χλώριο και μας χαλάει την διαδικασία.
- Αν για κάποιο λόγο δεν σας φαίνεται πολύ δυνατό μπορείτε να προσθέσετε 1 πρέζα ζάχαρη
Δείτε πως θα φτιάξετε ενα υπέροχο αφράτο Σπιτικό Προζυμένιο Ψωμί εδώ
Πρόσφατα σχόλια