Οδηγίες

0/0 βήμα(τα)
 1. 1η μέρα. Σε ένα βάζο (γυάλινο κατά προτίμηση) με καπάκι βάζουμε 1 φλιτζανάκι αλεύρι με 1 φλιτζανάκι νερό. Ανακατεύουμε να γίνει χυλός.  Αφήνουμε σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία για 24 ώρες.
 2. 2η μέρα. Μετά από 24 ώρες ανοίγουμε το καπάκι και βλέπουμε ότι έχει πολύ μικρές φυσαλίδες και ίσως να ξεχωρίζει νερό πάνω πάνω. Βάζουμε 2 μεγάλες κουταλιές αλεύρι και 2 κουταλιές νερό και ανακατεύουμε να γίνει χυλός (όση κι αν είναι η ποσότητά σας πάντα να επιδιώκετε να γίνεται ένας παχύρρευστος χυλός), κλέινουμε το καπάκι και αφήνουμε άλλες 24 ώρες. Αν δεν έχει φυσαλίδες ανακατεύουμε και αφήνουμε άλλες 24 ώρες.
 3. 3η μέρα. Ανοίγουμε και βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να κάνει φυσαλίδες λίγο μεγαλύτερες από την προηγούμενη μέρα. Ταίζουμε ξανά με 2 κουταλιές αλεύρι και 2 κουταλιές νερό και ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Αφήνουμε άλλες 24 ώρες.
 4. 4η μέρα. Ανοίγουμε και βλέπουμε ότι έχει γεμίσει με μεγαλύτερες φυσαλίδες και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Ταΐζουμε με αλεύρι και νερό και αφήνουμε για άλλες 24 ώρες.
 5. 5η μέρα. Ανοίγουμε και πάλι ταίζουμε το προζύμι με τον ίδιο τρόπο (αν δεν είναι όπως στην φωτογραφία ίσως θέλει λίγο χρόνο παραπάνω).

Tips:

 • Για να ελέγξουμε την καταλληλόλητα του προζυμιού κάνουμε το εξής: Βάζουμε μια κουταλιά από αυτό σε ένα ποτήρι νερό, αν επιπλέει είναι έτοιμο.
 • Τo προζύμι φυλάσσεται στο ψυγείο αν δε χρησιμοποιηθεί άμεσα. Το βγάζουμε από το ψυγείο όμως πότε πότε το αφήνουμε να πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και το ταΐζουμε. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
 • Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι βγάζουμε το βάζο 1-2 μέρες πριν από το ψυγείο και το αφήνουμε 2 ώρες να πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μετά το ταΐζουμε κάθε 5-6 ώρες για να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο μύκητας και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λαστιχάκι ή έναν μαρκαδόρο για να δείτε αν φουσκώνει το προζύμι σας (δείτε την φωτογραφία)
 • Προτιμούμε εμφιαλωμένο νερό γιατί καμία φορά της βρύσης έχει πολύ χλώριο και μας χαλάει την διαδικασία.
 • Αν για κάποιο λόγο δεν σας φαίνεται πολύ δυνατό μπορείτε να προσθέσετε 1 πρέζα ζάχαρη

Δείτε πως θα φτιάξετε ενα υπέροχο αφράτο Σπιτικό Προζυμένιο Ψωμί εδώ