Οδηγίες

0/0 βήμα(τα)
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στο κάδο ενός μίξερ) ρίχνουμε τα άλευρα μας με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  2. Στη συνέχεια κάνουμε μια γούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό και το προζύμι.
  3. Τώρα θα ξεκινήσουμε το ζύμωμα, εάν έχουμε μίξερ θα βάλουμε τον γάντζο και για 2-3 λεπτά στο σιγανό προς μέτριο και στη συνέχεια στο πιο δυνατό για άλλα 2-3 λεπτά. Εάν ζυμώσουμε στο χέρι θα πρέπει να ζυμώσουμε για περίπου 8-10 λεπτά (αφού στην αρχή που θα ξεκινήσουμε όλα έχουν γίνει μια μάζα τότε αρχίσουμε να σπρώχνουμε την ζύμη με τα δυο μας χέρια προς την απέναντί μας κατεύθυνση και να διπλώνουμε ξανά και ξανά).
  4. Το ζυμάρι φαίνεται ότι είναι έτοιμο όταν έχει αρχίσει να γίνετε λείο. Τότε το βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 3 ώρες
  5. Μετά αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας και βγάζοντας το ζυμάρι από το μπολ το τοποθετούμε στην αλευρωμένη επιφάνεια και το αλευρώνουμε και από πάνω. Λαδώνουμε ένα ταψάκι ελαφρώς και το τοποθετούμε μέσα, σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2-3 ώρες.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) με ένα ταψάκι γεμάτο με νερό στο κάτω κάτω μέρος (θέλουμε ο φούρνος μας να έχει υδρατμούς για καλύτερο ψήσιμο στο ψωμάκι μας) εναλλακτικά βάζουμε το ψωμάκι μας σε γάστρα.
  7. Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος αφαιρούμε την πετσέτα από το ζυμάρι μας και κάνουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι μερικές τομές από πάνω (για να μην μας σκάσει) και το φουρνίζουμε. Μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και το αφήνουμε για ακόμα 25 λεπτά.

Tip:

  • Είναι σημαντικό να βάλουμε τον συνδυασμό σκληρού και μαλακού αλευριού όμως μπορούμε να “παίξουμε” με διάφορους τύπους αλευριού. Δηλαδή ή θα είναι ολα τα άλευρα λευκά ή ολικής ή και μισά μισά! ( εμεις βάλαμε 300γρ. σκληρό λευκό & 200γρ. μαλακό ολικής )
  • Τις ώρες φουσκώματος τι βλέπουμε λίγο και με το μάτι διότι εξαρτάτε και απο την δύναμη που εχει το προζύμι μας (δείτε συνταγή εδώ).
  • Εάν το προζύμι μας δεν ειναι νέο και είναι πολύ δυνατό μπορούμε να βάλουμε και λιγότερη ποσότητα.

Τι είναι το προζύμι; Δείτε εδώ.