Πολλοί ειδικοί μιλούν για το πρασινο τσαι, για τα πιθανά πλεονεκτήματα του, από την αντιμετώπιση του καρκίνου μέχρι τα οφέλη για την καρδιά.
Είναι δύσκολο να μη μιλήσουμε με ενθουσιασμό για το πράσινο τσάι.
Πάνω από μια δεκαετία έρευνες για τα πλεονεκτήματα του πράσινου τσαγιού, ειδικά για την πιθανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις αποτελούν αξιοπερίεργο, όπως οι ελάχιστες μελέτες για το ρόλο του πράσινου τσαγιού στην μείωση της χοληστερίνης, στην καύση του λίπους, στην πρόληψη του διαβήτη και των εγκεφαλικών καθώς και την αποτροπή της άνοιας.
Τα πραγματικά στοιχεία είναι ακόμα ελλειπή, τα περισσότερα ευρήματα μέχρι σήμερα προέρχονται από τα εργαστήρια.
Οι περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους εστιάζουν στην επίδραση του πράσινου τσαγιού στις καρδιακές παθήσεις και στον καρκίνο και είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά η πλειονότητα τους έχει διεξαχθεί στην Ανατολή που το πράσινο τσάι αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφή τους. Τα αποτελέσματα είναι πιθανώς επηρεασμένα και από άλλους διατροφικούς παράγοντες, σχετικούς με τον τρόπο ζωής, όπως την υψηλή κατανάλωση ψαριού και πρωτεϊνών σόγιας.
Πάντως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πράσινο τσάι περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά και συστατικά τα οποία βοηθάνε στην διατήρηση της καλής υγείας.
Τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού
Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, τα οποία ονομάζονται κατεχίνες, συλλέγουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν το DNA και να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, θρόμβους στο αίμα και αρτηριοσκλήρωση. Τα σταφύλια και τα μούρα, το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα έχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Λόγω της μικρής επεξεργασίας του πράσινου τσαγιού – τα φύλλα του ξεραίνονται και επεξεργάζονται με ατμό και δεν υπόκεινται σε ζύμωση όπως το μαύρο τσάι και το τσάι ουλόνγκ (oolong) – οι μοναδικές κατεχίνες του, ειδικά η επιγαλλοκαχετίνη (EGCG), έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Παραμένει όμως το ερώτημα, πόσο πράσινο τσάι πρέπει να καταναλώνουμε ώστε να αποκομίσουμε οφέλη για την υγεία μας; Η EGCG δεν είναι άμεσα διαθέσιμη για τον οργανισμό μας, με άλλα λόγια η EGCG δεν χρησιμοποιείται πάντα επαρκώς από το σώμα μας.
Διακεκριμένοι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της φτωχής βιοδιαθεσιμότητας καθώς και άλλα θέματα ώστε να επωφεληθούμε από τα περισσότερα πλεονεκτήματα του. Και ήδη έχει μελετηθεί η συνθετική μορφή της EGCG, στην συρρίκνωση καρκινικών όγκων του προστάτη σε ποντίκια, με επιτυχία.
Πρασινο τσαι εναντίον του καρκίνου;
Επιστήμονες στην διατροφική επιδημιολογία υποστηρίζουν ότι μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα ότι έχει αποδειχτεί στο εργαστήρι, ότι η EGCG του πράσινου τσαγιού ρυθμίζει και περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου και σκοτώνει τα κύτταρα τα οποία αναπτύσσονται ανώμαλα.
Επιδημιολογικά, η πρόκληση είναι να βρεθούν πληθυσμοί που πίνουν πολύ πράσινο τσάι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τον καρκίνο είναι πάντα πολύ δύσκολο να βρεθεί το σημείο αποκάλυψης, ή το σημείο κατά το οποίο τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Και πάλι είναι δύσκολο να μην ιντριγκαριστούμε από τις λίγες μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι η πόση τουλάχιστον δύο φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Μια από αυτές τις μελέτες, που έλαβε μέρος στην Ιαπωνία και συμπεριλάμβανε 500 γυναίκες με καρκίνο μαστού σταδίου Ι και ΙΙ, απέδειξε ότι η αύξηση της κατανάλωσης του τσαγιού πριν και μετά την χειρουργική επέμβασή σχετιζότανε με χαμηλότερη επανεμφάνιση του καρκίνου.
Μελέτες στην Κίνα απέδειξαν ότι όσο περισσότερο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου, του προστάτη, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.
Και τέλος μια πρόσφατη ανάλυση 22 μελετών που ερεύνησαν την συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης τσαγιού και την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, κατέληξαν ότι αυξάνοντας την ημερήσια κατανάλωση του πράσινου τσαγιού (όχι του μαύρου) κατά δύο φλυτζάνια την ημέρα μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα κατά 18%.
Είναι το πράσινο τσάι καλό για την καρδιά μας;
Φαίνεται ότι είναι αλλά υπάρχουν αντικρουόμενες επιδημιολογικές μελέτες που έλαβαν χώρα στην Ανατολή και στην Δύση.
Σε μια μελέτη που περιλάμβανε 500 άνδρες και γυναίκες από την Ιαπωνία, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού μπορεί να σχετίζεται με την μείωση αρκετών καρδιαγγειακών παθήσεων στους άνδρες συμμετέχοντες.
Μια Ολλανδική μελέτη που περιλάμβανε πάνω από 3000 άντρες και γυναίκες απέδειξε ότι όσο περισσότερο τσάι κατανάλωναν, τόσο λιγότερο σοβαρές ήτανε οι αποφράξεις στα αγγεία της καρδιάς, ειδικότερα στις γυναίκες.
Όπως και παρατηρήθηκε ότι ο τρόπος ζωής και η ολική διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα αυτών των μελετών.
Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού είναι διαστολείς, διότι βελτιώνουν την ελαστικότητα των αγγείων και τα κάνουν λιγότερο επιρρεπή στις θρομβώσεις. Επίσης τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μούρα και ρόδι, πετυχαίνουν ακριβώς τον ίδιο στόχο.
Εδώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις μελέτες και ότι τα καθημερινά τρόφιμα μπορεί να έχουν πραγματικά οφέλη στην υγεία μας. Πιστεύουν ότι το πράσινο τσάι , λόγω της αντιοξειδωτικής του αξίας, μπορεί να προσφέρει οφέλη στην καρδιακή λειτουργία, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο συνταγογραφείται, καθότι δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο όπως η άσκηση στην ικανότητα βελτίωσης της υγείας της καρδίας.
Πρασινο Τσαι και Αδυνάτισμα
Το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα του έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά την παχυσαρκία και την χαμηλή LDL (κακή χοληστερίνη), δυο παράγοντες υπεύθυνους για τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη, αλλά σε περιορισμένες μελέτες. Το ίδιο αποδείχτηκε και στην μελέτη της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας.
Στην μελέτη της Ολλανδίας, οι συμμετέχοντες που έπιναν πράσινο τσάι με καφεΐνη έχασαν περισσότερα κιλά, αλλά και αυτοί που έπιναν πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη παρατήρησαν μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς τους και του σωματικού τους βάρος. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καφεΐνη βοηθάει στην οξείδωση των λιπαρών και συνεπώς στο αδυνάτισμα.
Στην Γιαπωνέζικη μελέτη 240 άντρες και γυναίκες έπιναν μια ποικιλία ποσοτήτων από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για 3 μήνες. Αυτοί που έπιναν την μεγαλύτερη ποσότητα έχασαν λίπος και κιλά και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και κακή χοληστερίνη LDL.
Πράσινο Τσάι και Κυτταρίτιδα
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Το πράσινο τσάι έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό για την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης και βοηθάει με την απώλεια βάρους. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμμετέχει στην πρόληψη των ελεύθερων ριζών.
Πράσινο Τσάι – Δοσολογία
Η δραστικότητα του πράσινου τσαγιού διαφέρει από μάρκα σε μάρκα, όπως και η πιθανότητα τοξικότητας από υπερβολική κατανάλωση . Η υπερβολική δοσολογία πράσινου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες .
Για να μεγιστοποιηθούν με ασφάλεια τα οφέλη για την υγεία του πράσινου τσαγιού, η UMMC (University of Maryland Medical Center) συνιστά την κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζάνια ημερησίως, δίνοντάς σας 240-320 χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών. Εάν πάρετε συμπληρώματα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, συνιστάται 100-750 mg ανά ημέρα.
Πράσινο Τσάι, σκέτο
Το να χρησιμοποιείστε συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια κιλών που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, δεν θα σας πειράξει εκτός και αν έχετε προβλήματα με το συκώτι σας.
Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από το πράσινο τσάι, ακόμα κι αν ο κύριος στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, είναι να το πιείτε.
Τελικά εάν συγκεντρώνουμε όλες τις θετικές ενδείξεις για το πράσινο τσάι, η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία μας.
Δεν πρόκειται το πρασινο τσαι να θεραπεύσει κάτι, ούτε πρέπει να χρησιμοποιείται σαν φάρμακο, αλλά μπορεί να συμπληρώσει την υπόλοιπη διατροφή μας.
Πρόσφατα σχόλια