Το σχοινόπρασο είναι το μικρότερο είδος κρεμμυδιού, το οποίο καλλιεργείται, όχι για το βολβό του όπως το κοινό κρεμμύδι αλλά για τα φύλλα του.

Είναι ένα πολύτιμο φυτό που συμβάλλει με πολλούς τρόπους, στη διατήρηση της υγείας και στην προστασία του οργανισμού από επικίνδυνες ασθένειες.

Ανήκει στην οικογένεια λαχανικών με την ονομασία “allium”, την οποία πήραν από το λατινικό όνομα του σκόρδου. Πρόκειται για μονοκοτυλήδονα λουλούδια και φυτά, που συμπεριλαμβάνουν ακόμη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και άλλα.

Συναντάται στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική και στην Ασία. Στην Κίνα, το χρησιμοποιούσαν ως εδώδιμο εδώ και 5.000 χρόνια.

Είναι φυτό πολυετές, με ύψος που φτάνει τα 20 εκατοστά. Τα άνθη του να είναι ρόδινα, κυλινδρικά και ανθίζουν από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο.

Το έδαφος που προτιμά είναι μέσης σύστασης, με καλή αποστράγγιση, ενώ χρειάζεται δροσερά κλίματα με αρκετή υγρασία, για να αναπτυχθεί. Οι πιο κατάλληλες εποχές για την ανάπτυξή του είναι το Φθινόπωρο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και το χειμώνα και την άνοιξη. Το σχοινόπρασο πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30 εκατ., τόσο μεταξύ των γραμμών όσο και των φυτών πάνω στη γραμμή. Είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μπορείτε εύκολα να το φυτέψετε και σε γλάστρα. Η φύτευση του δεν διαφέρει καθόλου από κάθε άλλο βότανο. Ξεκινήστε βάζοντας λίγο χώμα στην αρχή ώστε το φυτό να είναι στο σωστό ύψος.

Έπειτα, τοποθετείστε το φυτό στο κέντρο της γλάστρας και συμπληρώστε περιμετρικά με χώμα. Αφού λοιπόν έχετε γεμίσει τη γλάστρα, με τις γροθιές σας πιέστε το χώμα για να σφίξει και συμπληρώστε λίγο χώμα ακόμη, αν χρειάζεται. Τοποθετείστε τη γλάστρα σε μια θέση στο μπαλκόνι σας που να του προσφέρει κάποιες ώρες ήλιο ή και όλη την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης, δεν έχει πρόβλημα με τον αέρα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα φιλικό στα βορεινά μπαλκόνια.

Στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, μην ξεχνάτε να το ποτίζετε συχνά. Μπορείτε επίσης, να τοποθετήσετε το γλαστράκι σας σε φωτεινή θέση στο παράθυρο της κουζίνας. Φροντίστε να έχει πάντα επάρκεια σε νερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να μείνει σε εξωτερικό χώρο, καθώς είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Συστατικά

Μία μόνο κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο περιέχει 1 θερμίδα, καθόλου λίπος, μηδέν πρωτείνη και μηδέν υδατάνθρακες. Ωστόσο, αυτή η μικρή ποσότητα, καλύπτει το 3% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και C. Μία μερίδα σχοινόπρασου περιέχει μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, φολικό οξύ, κάλιο, φώσφορο, χολίνη, ασβέστιο και μαγνήσιο, σίδηρο και πολλά αντιοξειδωτικά.

Ιστορία και παράδοση

Το σχοινόπρασο είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Κίνα, όπου χρησιμοποιείται εδώ και 5.000 χρόνια, δεδομένου ότι οι κινέζοι γνώριζαν για τις πολύτιμες ουσίες και ιδιότητές του από παλιά.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

-βοηθά στην αναιμία

-ρίχνει την πίεση και βοηθά την πέψη

-Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια αυτή έχουν μελετηθεί εκτενώς σε σχέση με τον καρκίνο, ειδικά του στομάχου και του παχύ εντέρου. Οι ευεργετικές και προληπτικές επιδράσεις τους οφείλονται εν μέρει στις πλούσιες χημικές ενώσεις των σουλφιδίων που περιέχουν.

-σε έρευνα που διεξήχθη, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση σε τέτοια λαχανικά είχαν αισθητά μειωμένο κίνδυνο για να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

-φαίνεται επίσης από τις έρευνες ότι έχει καλή επίδραση σε περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου.

-ωφέλιμο για τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τη μάθηση και τη μνήμη.

-βοηθά στον ύπνο.

-μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη.

-ανακουφίζει από τα κρυολογήματα.

Άλλες χρήσεις

-Ψιλοκόψτε τα φυλλαράκια του και αρωματίστε σαλάτες, σάλτσες, πίτες, και σούπες. Επίσης, χρησιμοποιείται σε κοτόπουλο, ψάρι, ομελέτες και μπορεί να συνοδέψει κινέζικες συνταγές.
ενδιαφέροντα

-Είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, οπότε είναι πολύτιμη σε περιπτώσεις διατροφής με χαμηλή θερμιδική αξία.

-Τα ξηρά σχοινόπρασα μπαίνουν πάνω στις σούπες ή μέσα σε χυμό λεμονιού.

-To σχοινόπρασο χρησιμοποιείται όπως και το κρεμμύδι αλλά έχει πιο απαλή μυρωδιά και είναι πιο εύπεπτο.

 

Δείτε πληροφορίες για περισσότερα βότανα & μυρωδικά εδώ

Πηγή