Η κανέλα Κεϋλάνης θεωρείται η καλύτερη ποιοτικά κανέλα και ξεχωρίζει από το καφέ ανοιχτό της χρώμα , το λεπτό ευχάριστο άρωμα και την έντονη γλυκιά γεύση. Έχει χωνευτικές ιδιότητες και ανακουφίζει κρυολογήματα και ρευματισμούς. Το αιθέριο έλαιό της είναι ισχυρό αντιμικροβιακό και βοηθά στον πονόδοντο, μια και νεκρώνει το νεύρο, οι ατμοί του εισπνέονται σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Η κανέλα Κεϋλάνης, διαφέρει από την κανέλλα Ινδονησίας (Cassia cinnamom).

Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι αναζήτησαν το καλύτερο φυσικό αντίδοτο στην ινσουλίνη, «πρωταθλήτρια» στον αγώνα των φυσικών συστατικών κατά του διαβήτη τύπου 2 αναδείχθηκε η κανέλα Κεϋλάνης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetic Medicine. Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως η κανέλα είναι ιδιαιτέρως βοηθητική στις μεταβολικές διαδικασίες των ατόμων που έχουν “ζάχαρο”δηλαδή πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς:

  1. Η κανέλα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό της γλυκόζης, ο οποίος ρυθμίζει καλύτερα το “ζάχαρο” στο αίμα.
  2. Βρέθηκε πως έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης και μελετάται το δραστικό συστατικό της για χρήση αντικατάστασης της ινσουλίνης.
  3. Μειώνει το αίσθημα πείνας και βοηθά στην απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα που λαμβάνει χώρα μετά το γεύμα και παράλληλα αυξάνει τη αποτελεσματικότητα ή ευαισθησία της ινσουλίνης.
  4. Εμπλουτίζει την αντιοξειδωτική άμυνα.
  5. Τα βιοφλαβονοειδή που περιέχει η κανέλα μπορούν να μεταβάλλουν τη δράση της ινσουλίνης μεταγωγής σήματος που βρίσκεται δεσμευμένη στα λιποκύτταρα.

Παράλληλα, οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει πως η κανέλα έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες, όπως:

  • Είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, για την ηλεκτρολυτική ισορροπία και πολλές ακόμη βιοχημικές διεργασίες. Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για την μεταβολική διαταραχή των διαβητικών, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου, επομένως η κανέλα δρα θεραπευτικά.
  • Υποβοηθά τη λειτουργία της πέψης
  • Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο
  • Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
  • Βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
  • Μειώνει τα συμπτώματα πόνων της εμμήνου ρύσης

 

Η ενεργός ουσία στην κανέλα είναι η ουσία MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη. Σε πειράματα στο εργαστήριο, η κανέλα βρέθηκε ότι μπορεί να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι νοσηρές για το DNA, χημικές ενώσεις οι οποίες παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό και είναι αυξημένες στους διαβητικούς.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι η κανέλα είχε ωφέλιμα αποτελέσματα και στα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL-c).

Την κανέλα στη διατροφή μας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε επιδόρπια, σε φρυγανιές, δημητριακά, χυμούς, στο κόκκινο κρασί, στο τσάι ή στον καφέ.