Από την Αυστρία και την Γερμανία με αγάπη, έρχεται το πιο χριστουγεννιάτικο ποτό, το Glühwein! Με βασικό υλικό το κρασί, είναι ένα από τα πιο χαλαρωτικά ποτά, που μπορείτε να πιείτε τις κρύες νύχτες του χειμώνα και ιδιαίτερα στην γιορτή των Χριστουγέννων για να σας ζεστάνει. Η ιστορία του ξεκινάει την Ρωμαϊκή εποχή και καταναλώνονταν κυρίως από πλούσιες οικογένειες λόγω τον μπαχαρικών που περιέχει, μιας και τα μπαχαρικά τότε, πωλούνταν πολύ ακριβά.

Βγαίνοντας από μια παράδοση που χρονολογείται από το 1420, το Glühwein συνήθως παρασκευάζεται από την προσθήκη κανέλας, γλυκάνισου, ζάχαρης, βανίλιας, λεμονιών, φετών πορτοκαλιού και γαρίφαλου, όλα τα μοσχομυριστά μπαχάρια δηλαδή, βρασμένα μέσα σε κόκκινο κρασί.

Πολλοί αποδίδουν την ονομασία του σε μια επιχρυσωμένη μεταλλική κούπα που ανήκε σε Γερμανό ευγενή μόνο και μόνο για να απολαμβάνει αυτό το γλυκό ποτό.

Επειδή το Glühwein θερμαίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα παραδοσιακά πάνω από σε ζεστά σίδερα και το κυριολεκτικό του όνομα είναι «λαμπερό κρασί», είναι και αλκοολούχο και φθηνό.

Δεν υπάρχει, όμως, τίποτα καλύτερο, από να κρατάς ένα ζεστό ρόφημα στα χέρια σου, περπατώντας με την παρέα σου στο παγερό κρύο των βορείων χωρών. Το κρασί αυτό είναι φτιαγμένο για κρύο, για να το απολαμβάνει κανείς στο φυσικό του περιβάλλον: τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας.

Εκεί το Glühwein σερβίρεται σε μια μοναδική κούπα για κάθε έτος. Τα Χριστούγεννα, οι Γερμανοί φτιάχνουν μυριάδες διαφορετικά μπισκότα, κρέατα, τυριά και ποτά για να κάνουν την εποχή πιο ξεχωριστή.

Το glühwein έχει πολλές παραλλαγές σε διαφορετικούς πολιτισμούς, από τη Σκανδιναβία την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Στις σκανδιναβικές χώρες, για παράδειγμα, υπάρχει το glögg.

Για περισσότερες ιστορίες δείτε εδώ