Η σαλάτα του Καίσαρα εφευρέθηκε κάπου που ποτέ δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε: Στο Μεξικό.

Ο θρύλος λέει ότι ο ιταλό-αμερικανός εστιάτορας Caesar Cardini εφηύρε τη σαλάτα το 1924 στην Τιχουάνα στο Μεξικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, στον Cardini ανήκει ένα εστιατόριο στον τουριστικό προορισμό για να “προσελκύσει Αμερικανούς απογοητευμένους από την ποτό-απαγόρευση.” Η ακριβής ιστορία αμφισβητείται, αλλά η γενική ομοφωνία είναι ότι κατά το τέταρτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, ο Cardini έριξε μια «δέσμη» συστατικών που είχε στο χέρι και σέρβιρε το πιάτο του στους φίλους του. Περιττό να πούμε ότι, το αυτοσχέδιο αυτό πιάτο έπιασε.

Η «What’s Cooking America», λέει η αρχική συνταγή που περιλαμβάνει “μαρούλι, σκόρδο, κρουτόν, παρμεζάνα, βραστά αυγά, ελαιόλαδο και σάλτσα «Worcestershire».” Υποτίθεται ότι ο αδελφός Cardini, Alex, ήρθε στην Τιχουάνα το 1926 και πρόσθεσε αντσούγιες στη σαλάτα. Κάλεσε τη δική του εκδοχή η «σαλάτα αεροπόρου»( Aviator’s salad ). Η «What’s Cooking America» λέει ότι αυτή η έκδοση ήταν τόσο καλή που έγινε η βασική εκδοχή και μετονομάστηκε σε “Σαλάτα του Καίσαρα» (Caesar salad).

Όπως και οι περισσότερες ιστορίες προέλευσης μιας συνταγής, έτσι και αυτή είναι δύσκολο να αποδειχθεί . Ο μοναδικός συνδυασμός των συστατικών που αποτελεί μια σαλάτα του Καίσαρα μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές, στην Τιχουάνα ή και αλλού. Ανεξάρτητα, αν το πιάτο έγινε πολύ διάσημο στην Τιχουάνα.