Παρόλο που η Ιταλία φαίνεται να είναι η γενέτειρα της πίτσας, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πραγματική προέλευσή της. Οι ιστορικοί συμφωνούν στο ότι συνταγές παρεμφερείς με την πίτσα όπως για παράδειγμα ψωμί με ελιές, λαχανικά κλπ , χρησιμοποιούνταν από πάρα πολλούς λαούς που κατοικούσαν στις ακτές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων και των Αιγυπτίων.

Βέβαια, η σημερινή μορφή της πίτσας, θεωρείται επινόηση ενός φούρναρη από την Νάπολη, του Raffaele Esposito. Το 1889, ο Esposito, ο οποίος ονόμαζε τον φούρνο του Pizzeria di Pietro, έψησε αυτό που ο ίδιος ονόμασε πίτσα, με ιδιαίτερο σκοπό την επίσκεψή του στον Ιταλό βασιλιά Umberto I και στην βασίλισσα Margherita.

Σύμφωνα με τον μύθο, πάνω στην πίτσα αυτή βρισκόταν μοτσαρέλα, βασιλικός και ντομάτες, με σκοπό να αναπαρασταθεί η Ιταλική σημαία. Αυτού του είδους η πίτσα ονομάστηκε, προς τιμήν της βασίλισσας, Margherita.

Βεβαίως, η συνταγή αυτή σήμερα επιβιώνει με αρκετές διαφοροποιήσεις στην προσθήκη υλικών. Διατίθεται με παραλλαγές αναλόγως τις διατροφικές συνήθειες του εκάστοτε λαού. Αποτελεί βέβαια μια πολύ νόστιμη συνταγή η οποία μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις γευστικές προτιμήσεις του καθένα, ακόμη και του πιο απαιτητικού!