Ποια είναι τα βασικότερα είδη παγωτού;

Gelato ονομάζεται το ντελικάτο παγωτό της Σικελίας, το οποίο προσφέρει μεγάλη απόλαυση χάρη στην πλούσια κρεμώδη γεύση του ,είτε σαν παγωτό του δρόμου σε χωνάκι είτε στο μπολ ,και δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των παγωτών. Συνήθως είναι γάλα ανακατεμένο με φρούτα ή σοκολάτα. Δύο μπάλες περιέχουν γύρω στις 200 θερμίδες.

Η γρανίτα είναι παγωμένος φρουτοχυμός . Σιρόπια και χυμοί φρούτων ανακατεύονται συνεχώς σε ειδικές παγωτομηχανές μέχρι να παγώσουν. Η υφή τους μοιάζει με θρυμματισμένο πάγο. Περιέχει περίπου 100-120 θερμίδες/100γρ.

Το σορμπέ (που διαφέρει από τη γρανίτα στην υφή του πάγου καθώς στη γρανίτα διατηρούνται μεγάλοι κρύσταλλοι, ενώ στο σορμπέ χτυπιέται το μίγμα ενώ παγώνει) δεν περιέχει γάλα, λίπος ή αβγό, παρά μόνο χυμό ή πουρέ φρούτων και ενίοτε κάποιο γλυκαντικό, γι’ αυτό και θεωρείται μια ολιγοθερμιδική πρόταση σε σχέση με άλλα είδη παγωτών, όπως για παράδειγμα το παρφέ. Περιέχουν περίπου 130 θερμίδες/100γρ.

Το παρφέ, με το χαρακτηριστικό σερβίρισμα στο ψηλό ποτήρι, είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη λόγω της περιεκτικότητάς του σε κρέμα και αβγά, αποδίδει πολλές θερμίδες και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελεί συχνή επιλογή για όσους ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη σιλουέτα τους! Συχνά έχει καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, φρούτα γλασέ, κομματάκια σοκολάτας ή τριμμένο μπισκότο. Περιέχει περίπου 220-240 θερμίδες/100γρ.

Απολαύστε, λοιπόν, το αγαπημένο σας παγωτό έχοντας ρίξει μια προσεκτική ματιά στο είδος του έτσι ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι για τα συστατικά καθώς και τη θερμιδική αξία που πρόκειται να καταναλώσετε!

Πoια η διαφορά του παγωτού με το gelato;

Μα καλά υπάρχει διαφορά  στο Gelato και το ice cream ( παγωτό ); Κι όμως, υπάρχει!

Όχι μια. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις μεγάλες και βασικές διαφορές ανάμεσα σε ένα παγωτό και ένα gelato:

  • η  ποσότητα του αέρα,
  • η περιεκτικότητα σε λίπος
  • η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το παγωτό; Ο αέρας. Ναι, καλά διαβάσατε. Το παγωτό είναι πιο αφράτο από το gelato και συνήθως περιέχει πάνω από 50% αέρα μετά την ανάδευση του, κάτι που δε συμβαίνει στο gelato. Για παράδειγμα, μια μπάλα σοκολάτας gelato έχει τουλάχιστον 25% λιγότερο όγκο από μια μπάλα παγωτού – κι’ αυτό οφείλεται καθαρά και μόνο στον τρόπο ανάδευσης τους. Το gelato παρασκευάζεται σε μικρές μερίδες και αναδεύεται πολύ πιο αργά από το παγωτό. Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Ότι μια μπάλα gelato είναι πιο πυκνή από την αντίστοιχη του παγωτού και για πολλούς κάτι τέτοιο σημαίνει πλουσιότερη και πιο νόστιμη γεύση.

Το gelato επίσης σερβίρεται στους -14 βαθμούς Κελσίου, είναι θερμότερο από το παγωτό (το οποίο σερβίρεται από τους -18 εως -22 βαθμούς Κελσίου) δίνοντας του το πλεονέκτημα να λιώνει γρηγορότερα στο στόμα χωρίς να αφήνει εκείνη την αίσθηση του παγώματος, χαρίζοντας ταυτόχρονα κρεμώδη απόλαυση. Μια ακόμα σημαντική διαφορά, ανάμεσα στο παγωτό και στο gelato είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το gelato περιέχει από 4% έως 8% ενώ το βιομηχανικό παγωτό από 10% έως 35% λιπαρά.

Όσον αφορά τα συστατικά, πρέπει να αναφερθεί ότι για την παρασκευή του gelato χρησιμοποιούμε περισσότερο γάλα, λιγότερη κρέμα και ζάχαρη σε σύγκριση με το παγωτό.

Για περισσότερα άρθρα σαν αυτο δείτε εδώ