Γενικά : Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά (επιστ. Κιτρέα η λεμονέα, Citrus × limon) και ανήκει στην οικογένεια των Ρουτιδών (Rutaceae) (= εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)). Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3. Αυτή η οξύτητα καθιστά το λεμόνι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο υλικό για χρήση σε εκπαιδευτικά πειράματα χημείας.

Τα οφέλη του λεμονιου στην υγεία:

  • Προστασία από την κίρρωση του ήπατος. Έχετε υπόψη σας ότι τα λεμόνια είναι ένα από τα φυσικά προϊόντα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό τα καθιστά θαυμάσια για την αντιμετώπιση αυτού του είδους νόσου του συκωτιού και για τις σοβαρές ελλείψεις βιταμινών που συνδέονται με αυτή. Η κατανάλωση ενός ποτηριού νερού με λεμόνι την ημέρα αρκεί για να αρχίσει να δυναμώνει το συκώτι σας.
  • Αποτοξίνωση και πρόληψη των χολόλιθων. Ο χυμός του λεμονιού είναι θαυμάσιος για τη βελτίωση της υγείας και για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με τη χοληδόχο κύστη. Διευκολύνει την αποστράγγιση των υγρών της χολής που περιέχουν λίθους από το δωδεκαδάκτυλο και δεν επιτρέπει τη συσσώρευσή τους σε αυτό το όργανο.
  • Αντιμετώπιση της λιπώδους διήθησης του ήπατος. Το ζεστό νερό με λεμόνι συμβάλλει στην πρόληψη της κυτταρικής οξείδωσης στο συκώτι..Αποφεύγεται η εκφύλιση αυτού του σημαντικού οργάνου λόγω των υψηλών επιπέδων τοξινών και λιπαρών κυττάρων.Ρυθμίζεται η απορρόφηση των σακχάρων και των λιπών, έτσι το συκώτι σας δεν υπερλειτουργεί.Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του λεμονιού σε αντιοξειδωτικές ουσίες και στην αλκαλοποιητική ικανότητά του, αποτοξινώνει το συκώτι, επιτρέποντάς του να παράγει νέα, εντελώς υγιή κύτταρα.Επίσης να θυμάστε ότι ο χυμός του λεμονιού είναι ένα φυσικό αντισηπτικό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα βλαβερά βακτήρια που μπαίνουν στο σώμα σας με την τροφή.
  • Τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα, με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της μαλάριας, της χολέρας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών.
  • Λεμόνι κατά του καρκίνου. Τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

 

 

Διατροφική αξία:

Ποσότητα ανά 100gr

Θερμίδες (kcal) 28
Λιπίδιο 0,3 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 2 mg
Κάλιο 138 mg
Υδατάνθρακες 9 g
Φυτικές ίνες 2,8 g
Ζάχαρη 2,5 g
Πρωτεΐνη 1,1 g

 

Βιταμίνη A 22 IU Βιταμίνη C 53 mg
Ασβέστιο 26 mg Σίδηρος 0,6 mg
Βιταμίνη D 0 IU Βιταμίνη B6 0,1 mg
Βιταμίνη B12 0 µg Μαγνήσιο 8 mg