Το κιούμελ είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σεληνοειδών , φτάνει τα 40-60εκ και το βρίσκουμε στην Ασία , την Ευρώπη και τη νότια Αμερική.
Τα φύλλα είναι λεία, διπτεροειδή, με μεγάλο κεντρικό μίσχο μήκους 20-30 εκατοστών και με πολύ μικρά φυλλάρια.
Τα άνθη έχουν χρώμα λευκό, είναι μικρά διαταγμένα σε όρθιο σκιάδιο, έχουν αρσενικά και θηλυκά όργανα και η γονιμοποίηση γίνεται από τα έντομα, ανθίζουν τον δεύτερο χρόνο Ιούνιο και Ιούλιο.
Οι καφετί καρποί του έχουν σχήμα ημισελήνου, είναι επιμήκεις, με 5 αχνές αυλακώσεις και αρωματικοί, ωριμάζουν Ιούλιο και Αύγουστο.
Το συναντάμαι σε ηλιόλουστα μέρη, σε υγρά λιβάδια, σε χωράφια, σε άκρες δρόμων και σε σκουπιδότοπους.
Στη μαγειρική, οι σπόροι του κιούμελ ή αγριοκύμινου προστίθενται σε διάφορες ζύμες, σε τυριά, ψητά μήλα, λάχανο και κρέατα, ως καρύκευμα στις πίκλες και για το αρωματικό των λικέρ. Τα νεαρά φύλλα προστίθενται σε σαλάτες ή χρησιμοποιούνται για τι γαρνίρισμα φαγητών. Είναι επίσης ιδανικό για τα λιπαρά κρέατα καθώς δίνει ξεχωριστή γεύση.
Συστατικά:
Ο σπόρος ανά 100 gr περιέχει 333 θερμίδες, 10 gr. νερό, 20 gr. πρωτεΐνες , 14.5 gr. λίπος, 50 gr. υδατάνθρακες, 12,5 gr. φυτικές ίνες, 6 gr. τέφρα, 689 mg ασβεστίου, 568 mg φώσφορο, 16.2 mg σίδηρο, 258 mg μαγνησίου, 17 mg νατρίου, 1351 mg καλίου, 5.5 mg ψευδαργύρου, 363 IU βιταμίνης Α, 0.383 mg θειαμίνη, 0.379 mg ριβοφλαβίνη, 3.61 mg νιασίνη. Επίσης περιέχουν αιθέριο έλαιο, τανίνη και πτητικό έλαιο που περιέχει καρβόνη και λιμονένιο.
Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται:
Το έγχυμα του βοτάνου είναι χωνευτικό και διεγείρει την όρεξη. Βοηθά στη χώνεψη, στη θεραπεία της διάρροιας, σε στομαχικές κράμπες και προλαβαίνει το φούσκωμα, επίσης σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας, στη βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα.
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά τον θηλασμό επειδή αυξάνει τη ροή του γάλακτος και βοηθά σε περίπτωση σπασμωδικών πόνων της περιόδου.
Το έλαιο αγριοκύμινου συνίσταται για της ρευματικές παθήσεις
Εδωδιμότητα:
Τα φύλλα προστίθενται είτε ωμά, είτε αποξηραμένα ή μαγειρεμένα σε σαλάτες, σε σούπες, σε φαγητά κατσαρόλας και σε σάλτσες.
Οι καρποί του χρησιμοποιούνται ολόκληροι, τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι και έχουν μια πικάντική γεύση και άρωμα που θυμίζει γλυκάνισο. Ο καρπός συχνά μασιέται μετά το γεύμα για να αρωματίσει την αναπνοή και να ανακουφίσει τον στομάχι από τυχόν καούρες.
Οι ρίζες του μπορούν να μαγειρευτούν σαν λαχανικό, όπως οι παστινάκες ή τα καρότα.
Αποτελεί δημοφιλές καρύκευμα, οι σεφ αρωματίζουν κέικ, μπισκότα, ψωμιά, τυριά, βρασμένα φρούτα, ψητά μήλα και κυδώνια και πιάτα με κρέας.
Αντενδείξεις:
Υπερβολική δοσολογία μπορεί να προκαλέσει νεφρική και ηπατική βλάβη.
Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.
Πρόσφατα σχόλια