Ιδανική υγρασία – Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγρασία στο σπίτι πρέπει να διατηρείται σε κάποια επίπεδα έτσι ώστε να διασφαλίζονται η υγεία των ένοικων αλλά και του καλή κατάσταση του σπιτιού. Ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας και των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, τα επίπεδα υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν την άνεση μέσα στο σπίτι καθώς και την καλή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού. Η διατήρηση των επιθυμητών επίπεδων υγρασίας μέσα στο σπίτι είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα που δεν θα πρέπει να την παραβλέπουμε.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και μετά θα αναφέρουμε στα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσουν τα διαφορετικά επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι. Θα μιλήσουμε για το τι είναι η υγρασία και ποια είναι οι καλύτερα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι.

Ιδανική υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τι είναι λοιπόν υγρασία. Υγρασία της ατμόσφαιρας είναι η ποσότητα των υδρατμών του αέρα γύρω μας.   Στα μετρολογικά δελτία συνήθως αναφέρεται η σχετική υγρασία σε ποσοστό επί τοις 100 με υγρασία 100% όταν ο αέρας είναι κορεσμένος από υδρατμούς.

Έχοντας τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού ρυθμισμένα στα σωστά επίπεδα εξασφαλίζουμε σωστή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Δηλαδή  η ιδανική υγρασία βοηθά να αισθάνεστε δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα.

Αν τα επίπεδα δεν είναι τα επιθυμητά τότε όχι μόνο δεν είναι άνετη η διαβίωση αλλά όλη η οικογένεια μπορεί να έχει προβλήματα από βακτήρια μικρόβια ακάρεα και πολλά άλλα.

Στο ερώτημα πόσο υγρασία πρέπει να έχει ένα σπίτι απαντάμε ότι η βέλτιστη υγρασία είναι  40-45%.

Τα ακραία επίπεδα υγρασίας προκαλούν προβλήματα στο σπίτι.

Πολύ λίγη ή πάρα πολύ υγρασία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας. Το ιδανικό ποσοστό είναι 40-45%. Σε μεγαλύτερα και μικρότερα επίπεδα υγρασίας παραμονεύουν προβλήματα στην υγεία και αδιαθεσίες. Για οποιαδήποτε τιμή κάτω από 30% η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή, ενώ πάνω από 50% είναι πολύ υψηλή.

Αν η υγρασία στο σπίτι είναι Χαμηλή.

Παραθέτουμε τα συνηθεστέρα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν εάν το σπίτι έχει χαμηλή υγρασία

Φαγούρα ξηροδερμία και ξηροφθαλμία

Φαινόμενα δημιουργίας στατικού ηλεκτρισμού

Γινόμαστε επιρρεπείς σε κρυολογήματα και μολύνσεις

Προβλήματα στα ξύλινα έπιπλα πατώματα και γενικά ξύλινες κατασκευές.

Χαμηλή απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Όταν τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι πέφτουν αισθανόμαστε τον αέρα πιο δροσερό. Έτσι δυναμώνουμε τον θερμοστάτη με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

Υγρασία μπορεί να προστεθεί στο χώρο συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προαναφέραμε. Αυτό μπορεί να γίνει βάζοντας μια βρεγμένη πετσέτα, απλώνοντας ρούχα για να στεγνώσουν η βάζοντας ένα δοχείο με νερό στο χώρο. Ένας άλλος τρόπος είναι η προμήθεια και λειτουργία ενός υγραντήρα χώρου. Οι υγραντήρες ψεκάζουν νερό μέσα στο χώρο και έρχονται σε μια αρκετά μεγάλη γκάμα τύπων και  μοντέλων.

Αν η υγρασία στο σπίτι είναι Υψηλή.

Εάν το σπίτι μας έχει πολύ περισσότερη υγρασία από την ιδανική υγρασία, τότε μπορεί να παρατηρηθούν μια σειρά από προβλήματα με σημαντικότερο αυτό της συμπυκνώσεως των υδρατμών. Τα προβλήματα αυτά συνήθως παρατηρούνται στα πιο καινούργια σπίτια με συνηθέστερα προβλήματα αυτά της δημιουργίας μούχλας, μυκήτων, ακάρεα κ.α.

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας επηρεάζουν και τον σχηματισμό επικίνδυνων χημικών ουσιών που υπάρχουν στα δομικά υλικά όπως η φορμαλδεΰδη και το όζον.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορεί να παρατηρήσετε σε δωμάτια με υψηλή υγρασία συμπυκνώματα των υδρατμών πάνω στα παράθυρα. Όλη αυτή η υγρασία που μπορεί να είναι εγκλωβισμένη μέσα στον αέρα ταξιδεύει και περνά μέσα από τους τοίχους. Έτσι λοιπόν μπορεί να βλέπετε υγρασία στο ταβάνι, υγρασία στο τοίχο, να βλέπετε φθορά της μπόγιας και δημιουργία μούχλας.

Για να μειώσετε την υγρασία του σπιτιού η κάποιου δωματίου μπορείτε να δοκιμάσετε την χρήση αφυγραντήρα, air condition καθώς και την χρήση εξαεριστήρα στο μπανιο και την κουζίνα.

Πώς θα μετρήσετε την υγρασία του σπιτιού; Η υγρασία του σπιτιού μετριέται με  θερμόμετρα υγρασιόμετρα.

Ποια τα οφέλη από τα σωστά επίπεδα υγρασίας

Συνοψίζοντας τα οφέλη από την ιδανική υγρασία του σπιτιού, παραθέτουμε τους 8 σημαντικότερους λόγους για να είσαστε εσείς και το σπίτι σας στην καλύτερη φόρμα!!!

  1. Λιγότερες τοξίνες
  2. Λιγότερα βακτήρια και μικρόβια
  3. Λιγότερα έντομα
  4. Εξαφάνιση μούχλας
  5. Αίσθημα ευεξίας και άνεσης
  6. Χαμηλότεροι λογαριασμοί θέρμανσης
  7. Χαμηλότερο ρίσκο για αλλεργίες, κρυολογήματα κ.λ.π
  8. Ένα γερό σπίτι χωρίς φθορές από την υγρασία σε τοίχους και ταβάνι.