Όλοι γνωρίζουμε πως η χρήση του αντηλιακού στη θάλασσα ή στην πισίνα είναι απαραίτητη. Όμως, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πως η μη σωστή χρήση του μπορεί να επηρεάσει σοβαρότατα την υγεία μας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου οι δερματολόγοι προειδοποιούν για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η ηλιακή ακτινοβολία;

Το αντηλιακό προστατεύει την επιδερμίδα μας από το ηλιακό έγκαυμα, την φωτογήρανση (κατάσταση η οποία προκαλείται από τις UVA ακτίνες με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας), τον καρκίνο του δέρματος και την αφυδάτωση.

Μπορώ όμως να χρησιμοποιήσω χαμηλό δείκτη προστασίας για να μαυρίσω πιο εύκολα;

ΟΧΙ. Τα αντηλιακά χρησιμοποιούνται ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας. Έτσι:

  • Το πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα χρειάζεται υψηλή προστασία, δηλαδή αντηλιακό με δείκτη από 30 ως 50 ή και περισσότερο.
  • Το λιγότερο ανοιχτό δέρμα χρειάζεται μέση προστασία, δηλαδή αντηλιακό με δείκτη από 15 ως 29
  • Το σκούρο ή το μέτρια σκούρο δέρμα χρειάζεται χαμηλή προστασία, δηλαδή αντηλιακό που αντιστοιχεί στους δείκτες 6 ως 14 ή στους δείκτες 1 ως 6.

Σημείωση: Οι υψηλότεροι δείκτες στα ανοιχτόχρωμα δέρματα μπορούν να αντικατασταθούν ύστερα από επτά μέρες χρήσης, με λίγο χαμηλότερους.

Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF που αναφέρουν τα αντηλιακά;

Ο δείκτης προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία (SPF – Sun Protection Factor) χρησιμοποιείται από το 1962 για τη μέτρηση του βαθμού προστασίας από τις ακτίνες UVB. Αναφέρεται στην ικανότητα που έχει ένα αντηλιακό να μπλοκάρει τις UVB ακτίνες, οι οποίες προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα. Από την άλλη, δεν μπορεί να εμποδίσει τις UVA ακτίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος.

Δεν χρησιμοποίησα πέρσι το αντηλιακό μου, μπορώ να το χρησιμοποιήσω φέτος;

Εάν ανοιχτεί το αντηλιακό, πρέπει να καταναλωθεί την ίδια χρονιά, γιατί αν χρησιμοποιηθεί την επόμενη, χάνει την δραστικότητά του. Εάν είναι σφραγισμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την επόμενη χρονιά. Τα περισσότερα αντηλιακά αναφέρουν στην συσκευασία τους ημερομηνία λήξης. Εάν πιστεύετε ότι κάποιος μπορεί να σας το χρησιμοποίησε, ή έχετε κάποια άλλη αμφιβολία για την ποιότητά του, καλύτερα πετάξτε το.

Χωρίς αντηλιακό είναι προστατευμένο το δέρμα μου μέσα στην θάλασσα ή στην πισίνα; 

Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά το νερό, οπότε χωρίς αντηλιακό το δέρμα μας ΔΕΝ είναι προστατευμένο.

Εάν το φον ντε-τεν που χρησιμοποιώ για το πρόσωπό μου περιέχει αντηλιακή προστασία SFP, χρειάζεται να χρησιμοποιώ και αντηλιακή κρέμα προσώπου;

Τα φον ντε-τεν δεν είναι ενδεδειγμένα για να χρησιμοποιούνται στην παραλία και δεν μπορούν να προστατεύσουν το πρόσωπό μας από τις UVA ακτίνες, ειδικότερα τις μεσημεριανές ώρες από τις 12 ως τις 4 που ο ήλιος είναι πιο ισχυρός. Αντίθετα μια αντηλιακή κρέμα προσώπου εισχωρεί καλύτερα στο δέρμα μας και μένει στη θέση της.

Όταν είμαι κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης χρειάζεται να χρησιμοποιώ αντηλιακό;

Αντηλιακό χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ακόμα και κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης, αφού οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στην άμμο και διαπερνούν το δέρμα μας. Επίσης, το 50% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά το πανί της.

Χρειάζεται να χρησιμοποιώ αντηλιακή προστασία όταν βρίσκομαι σε εσωτερικούς χώρους;

Ναι χρειάζεται, αλλά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως: αν κάθεστε κοντά σε παράθυρο που το χτυπάει ο ήλιος, ή αν ταξιδεύετε μέρα με αυτοκίνητο. Οι UVA ακτίνες μπορούν να διεισδύσουν το γυαλί.

Ποια είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού;

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει το σώμα σας με μια πλούσια στρώση, από την κορυφή ως τα νύχια.
  • Το αντηλιακό σας πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την ενυδατική, το φον ντε-τεν και τα προϊόντα κατά των κουνουπιών, ώστε να βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δέρμα.
  • Ανανεώνετε τακτικά την εφαρμογή του, ακόμα και αν πρόκειται για αδιάβροχο προϊόν.
  • Απλώνετε το αντηλιακό σε στεγνό δέρμα, για να απορροφάται καλύτερα.
  • Ανανεώνετε το αντηλιακό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως κάθε φορά που ιδρώνετε ή βουτάτε στη θάλασσα.
  • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες και ισχυρές.

Χρειάζονται τα μαλλιά μου αντηλιακή προστασία;

Εάν θέλετε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας ενυδατωμένα και χωρίς ψαλίδα, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό σπρέι μαλλιών.

Τι μου προσφέρει ένα αντηλιακό προϊόν για “μετά τον ήλιο”;

Πέρα από έναν ακόμα πιο ενισχυμένο δείκτη ενυδάτωσης, ένα γαλάκτωμα για «μετά τον ήλιο» περιέχει συστατικά που ηρεμούν το δέρμα και διώχνουν την αίσθηση ξηρότητας. Ακόμα, περιέχει ουσίες που βοηθούν το δέρμα να επανορθωθεί μόνο του, να διατηρήσει το χρώμα του και να μην ξεφλουδίσει.

 

Πηγή