Το Αλάτι Κόκκινο Χαβάης (red Hawaiian salt), είναι ένας θρυλικός ιαματικός πυλός προικισμένος με θεραπευτικά οφέλη. Προέρχεται από την ηφαιστειακή λάβα και αποκτά αυτό το έντονο χρώμα τερακότας από την ανάμειξη του πηλού, που βγαίνει από το ηφαίστειο. Είναι ένα αγνό ορυκτό αλάτι, που δεν υποβάλλεται σε διαδικασίες καθαρισμού χωρίς την προσθήκη συντηρητικών. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και θεωρείται το πλέον ευεργετικό αλάτι για δίαιτες αποτοξίνωσης.

Είναι πολύ ιδιαίτερο και γευστικό και ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα και ειδικά με τις χοιρινές μπριζόλες. Εμπλουτίζει τις κρύες και αλλά και τις ζεστές σαλάτες με ωραία γεύση και τραγανή υφή.

Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και σίδηρο. Το κόκκινο του χρώμα προέρχεται από την εξαιρετικά υψηλή ποσότητα σιδήρου στον πηλό. Θεωρείται ότι περιέχει 80 διαφορετικά φυσικά μεταλλικά στοιχεία. Οι ιθαγενείς της Χαβάης το χρησιμοποιούσαν για να σταματήσουν την αιμορραγία από πληγές και μικροτραυματισμούς, αλλά και ως συντηρητικό για τα τρόφιμα. Οι γυναίκες αύξαναν την κατανάλωσή του όταν έφταναν στην ηλικία την εμμηνόπαυσης για να διευκολύνουν τα συμπτώματα κατά την έναρξή της.