Εάν είστε κρεατοφάγος και λατρεύετε τις καλές, φρέσκες γεύσεις, αυτό το σπιτικό Tartare (Steak Tartare ή Beef Tartare) είναι κάτι που μπορεί να γίνει στο σπίτι. Μην δοκιμάσετε αυτό εκτός αν είστε πρόθυμοι να το κάνετε σωστά. Μην παρακάμψετε κανένα βήμα. 

Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε το κλασικό γαλλικό ορεκτικό με ΑΣΦΑΛΕΙΑ στο σπίτι! Είναι πραγματικά εύκολο με μερικές απλές συμβουλές και δεν απαιτεί φούρνο! 

Πώς να φτιάξετε Tartare

Γρήγορη προειδοποίηση: Εάν είστε έγκυος ή εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα για κάποιο λόγο, πιθανότατα θέλετε να αποφύγετε να τρώτε ωμό κρέας. Τουλάχιστον, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προετοιμασία

Προφανώς οι άνθρωποι ανησυχούν για την ασφάλεια όταν τρώνε ωμό κρέας, αλλά ο πρώτος και ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας σας είναι ασφαλές για κατανάλωση ωμό είναι να αγοράσετε ένα φρέσκο, ολόκληρο κομμάτι κρέας. Το άπαχο κρέας είναι καλύτερο, ώστε να έχετε λιγότερο κόψιμο να κάνετε αργότερα.

Βήμα 1: Μην χρησιμοποιείτε σε καμία περίπτωση βόειο κιμά εκτός εάν το αλέσετε μόνοι σας από ένα ολόκληρο κομμάτι κρέατος! Ο κιμάς πρέπει πάντα να μαγειρεύεται επειδή περιέχει κρέας από πολλά διαφορετικά ζώα.

Βήμα 2: Μιλήστε με τον χασάπη σας! Πείτε τους ότι σκοπεύετε να φάτε το κρέας ως ταρτάρ και θέλετε το πιο φρέσκο κομμάτι που έχει.

Αλάτισμα κρέατος :

Είναι σημαντικό να αγοράσετε ολόκληρα κομμάτια κρέατος, επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για βακτήρια στο εσωτερικό του. 

Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τυχόν βακτήρια που μπορεί να βρίσκονται στο εξωτερικό:

  • Πλύνετε τα χέρια σας και ξεπλύνετε το κρέας με κρύο νερό, στεγνώστε καλά.
  • Αλατίζουμε ελεύθερα από όλες τις πλευρές. Θέλετε ένα ωραίο ομοιόμορφο αλάτισμα. Το αλάτι είναι ένας φυσικός δολοφόνος βακτηρίων.
  • Καλύψτε την μπριζόλα και αφήστε την να παραμείνει στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, αλλά όχι περισσότερο από μερικές ώρες. Δεν θέλετε η μπριζόλα να “ψηθεί” απο το αλάτι!
  • Ξεπλύνετε τη μπριζόλα για δεύτερη φορά και στεγνώστε την καλά.

Το φιλέτο σας είναι πλέον έτοιμο για ταρτάρ!

Φτιάχνοντας το ταρτάρ:

Το πρώτο βήμα εδώ είναι να κόψετε τυχόν μεγάλους τένοντες ή κομμάτια λίπους. Ας υποθέσουμε ότι αγοράζετε ένα καλό άπαχο κομμάτι κρέατος, δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά για να κόψετε.

Θα μπορούσατε να το αλέσετε σε κιμά, αλλά προσωπικά μου αρέσει να το κόβω με το χέρι με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μικρά κυβάκια και έτσι να πετύχω μια πολύ καλή υφή.

Καρυκεύοντας το ταρτάρ:

Ακόμα και το καλύτερο βόειο κρέας θα έχει λίγο ήπια γεύση σε αυτό το σημείο. Χρειάζεται πολύ καρύκευμα, συμπεριλαμβανομένων λίπους και αλατιού και πιπεριού. Τεμαχίστε λίγο κάπαρη και το κρεμμυδάκι σε πολύ μικρά κομμάτια προσθέστε ελαιόλαδο, ξύδι κόκκινου κρασιού, αλάτι καλής ποιότητας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το πιο σημαντικό, αφού τα ανακατέψετε, δοκιμάστε το! Προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Θα πρέπει να είναι νόστιμο σε αυτό το σημείο. 

Το αυγό:

Το Tartare είναι πολύ άπαχο και χρειάζεται μεγάλη δόση λίπους για να το εξομαλυνθεί. Έτσι χρειάζετε η προσθήκη αυγού. Μπορείτε απλά να διαχωρίσετε έναν κρόκο απο το αυγό και να τον βάλετε στην κορυφή, αλλά ένα μικρό επιπλέον βήμα πολύ γρήγορο ειναι να ποσάρουμε (βράσουμε) τον κρόκο το οποίο τον κανει και πιο εύκολο στο να τον χειριστούμε. Διαχωρίζουμε λοιπόν τον κρόκο και μετά το βυθίζουμε σε νερό που ατμίζει (δεν θέλουμε να κοχλάζει) για 15 δευτερόλεπτα.

Σερβίρισμα:

Πολύ εύκολα με ένα τσέρκι βάζουμε το ταρτάρ μας σε ένα πιάτο ωστε να δώσουμε σχήμα, κάνουμε ένα βαθούλομα με το κουτάλι στη μέση του ταρτάρ εκεί που θα βάλουμε το κρόκο, αφαιρούμε το τσέρκι προσθέτουμε τον κρόκο βάζουμε στο πιάτο φρυγανισμένο ψωμί και έτοιμο!