• Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε λεκάνη. Κάνετε στη μέση μια γουβίτσα.
  • Βάζετε το βούτυρο σε τηγάνι ή κατσαρολίτσα να κάψει και το ρίχνετε στο αλεύρι.
  • Αφήνετε να περάσουν λίγα λεπτά για να κρυώσει και με τις δύο παλάμες σας τρίβετε το αλεύρι με το βούτυρο καλά.
  • Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά και τα ασπράδια χωριστά να γίνουν μαρέγκα.
  • Κάνετε πάλι στο αλεύρι μια γουβίτσα και ρίχνετε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τα ασπράδια και λίγο γάλα χλιαρό (1 φλιτζανάκι του καφέ) μέσα στο οποίο έχετε καλά διαλύσει την αμμωνία.
  • Ρίχνετε τέλος και τις βανίλιες και ζυμώνετε καλά να ενωθούν και γίνουν μια σχετικά μαλακή ζύμη.
  • Πλάθετε τα κουλουράκια μικρά σε διάφορα σχήματα, τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα αραιά (γιατί φουσκώνουν πολύ), αλείφετε με αυγό και ψήνετε σε μέτριο φούρνο, επί 20 λεπτά.