Σήμερα, η καυτερή πιπεριά έχει γίνει ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής κουζίνας. Χρησιμοποιείται ευρύτατα για να δώσει νοστιμιά και ένα άλλο “νόημα” σε πάρα πολλά πιάτα. Το κύριο χαρακτηριστικό της καυτερής πιπεριάς, δηλαδή η καυστικότητά τους, οφείλεται όπως ήδη είπαμε σε ένα αλκαλοειδές, την καψαϊκίνη, που έχει να παρουσιάσει, εκτός από το χαρακτηριστικό καυτερό άρωμα και γεύση, άλλη μία ενδιαφέρουσα ιδιότητα. Διευκολύνει την χώνεψη.

Πιπερίτσες Malawi | Ιδιότητες

Η καυτερή πιπεριά περιέχει μία αξιοσημείωτη ποσότητα βιταμινών, μεγαλύτερη από αυτήν των γλυκών ποικιλιών. Υπάρχει σημαντική παρουσία κυρίως βιταμίνης C (που όμως χάνετε κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης, εάν ακολουθηθεί αυτός ο τρόπος διατήρησης), αλλά υπάρχουν ακόμα και: A, B και D, P, B2, E (που αυξάνει την οξυγόνωση του αίματος και ευνοεί την γονιμότητα), K (αντιαιμοραγία).

Αντενδείκνυται σε άτομα που υποφέρουν από κολίτιδα, ενώ περιέχει καρωτινοειδή και μεταλλικά άλατα, και διευκολύνει τις διεργασίες της χώνεψης και τις γαστρικές εκκρίσεις. Επίσης, η δράση κατά του φουσκώματος, την κάνει πολύ αποτελεσματική σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες.