Βότανα ονομάζονται όλα τα χρήσιμα για τον άνθρωπο φυτά, των οποίων οι ρίζες, οι μίσχοι, τα φύλλα, τα άνθη ή και ολόκληρα, χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Αρωματικά φυτά είναι εκείνα, που τα αιθέρια έλαια που περιέχουν, τους δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία, ως αρτύματα, αλλά και ως αφεψήματα, για την παραγωγή καλλυντικών και για θεραπευτικούς λόγους.

Μπαχαρικά είναι τα αποξηραμένα τμήματα ενός φυτού, που περιέχουν πικάντικες και αρωματικές ουσίες. Λέγονται και καρυκεύματα ή μυρωδικά και μπορεί να είναι ρίζες, βολβοί, φλοιοί, μίσχοι, φύλλα, οφθαλμοί, άνθη, καρποί και σπόροι. Έχουν έντονο άρωμα και γεύση και η προσθήκη τους στα τρόφιμα, γίνεται για να τους προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για να βελτιώσουν τη γεύση τους.
Κάποια απ᾿ τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.

Το εμπόριο των μπαχαρικών είναι από τα αρχαιότερα στην ιστορία των ανθρώπων, ενώ υπάρχουν αναφορές από το 2000 π.Χ., που λένε ότι είχαν ανοιχθεί ολόκληρες εμπορικές οδοί, για τη μεταφορά τους από την Ασία στην Ευρώπη.
Αρχαία βιβλία ιατρικής και βοτανολογίας αναφέρουν τα μπαχαρικά ως σπουδαία φάρμακα για την θεραπεία διαφόρων ασθενειών, ενώ τα θεωρούσαν ακριβά ως δώρα και τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

Που τα χρησιμοποιούμε:

Τα μπαχαρικά, τα αρωματικά και τα βότανα, εκτός από το φαγητό, χρησιμοποιούνται και για θεραπευτικούς σκοπούς, σαν αφροδισιακά, στις θρησκευτικές τελετουργίες, σαν χρωστικές κ.α.
Χρησιμοποιούνται στην ποτοποιία, την αρωματοποιία, στην παρασκευή σαπουνιών, καλλυντικών κ.α..
Στη μαγειρική είναι το απαραίτητο συστατικό, σχεδόν κάθε συνταγής.
Τα φυτά από τα οποία προέρχονται τα μπαχαρικά είναι αυτοφυή ή καλλιεργούνται.

Ως και μερικά χρόνια πριν, οι ελληνικές οικογένειες χρησιμοποιούσαν τα μπαχαρικά που υπήρχαν σε κάθε τόπο, για να καλύπτουν εκτός απ᾿ τις διατροφικές τους ανάγκες, και τις ανάγκες τους σε φάρμακα, γνωρίζοντας αρκετές από τις θεραπευτικές ιδιότητες των μπαχαρικών.

Πρέπει να τονίσουμε ότι, η αναφορά μας στα μπαχαρικά, δεν είναι επιστημονική και δεν φιλοδοξεί να εξαντλήσει το θέμα της χρησιμότητας και της χρήσης τους, αλλά έχει σαν στόχο να τα ξαναβάλει στην καθημερινή μας διατροφή, μαζί με τα βότανα, με τρόπους που τα χρησιμοποιούσαν οι παλαιότερες γενιές, για μια εκ νέου «ανακάλυψη» των ευεργετικών ιδιοτήτων τους.

 

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για διάφορα μπαχαρικά και βότανα μέσα στο site μας!