Είναι γνωστό και ως Kala Namak και εξορύσσεται από τις ηφαιστειογενείς περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας. Το χρώμα του είναι στην πραγματικότητα όχι μαύρο αλλά ροζ γκρι λόγω των μετάλλων που περιέχει. Στην ινδική κουζίνα χρησιμοποιείται για τον τυμπανισμό, την καούρα και ως καθαρτικό, ενώ συνιστάται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, αφού σε αντίθεση με το κοινό αλάτι δεν αυξάνει την περιεκτικότητα νατρίου στο αίμα και σε όσους θα πρέπει να περιορίσουν τη λήψη αλατιού στη διατροφή τους. Βοηθά την πέψη, τη βελτίωση της όρασης και μαλακώνει το έντερο. Είναι 100% αγνό και φυσικό αλάτι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο κι ενισχύει την τριχοφυΐα, βελτιώνοντας την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής.

Μέσα στο φαγητό, σε μικρές ποσότητες. Περιέχει άφθονο θειάφι, του όποιου η μυρωδιά δεν περνάει στο φαγητό.