Το cheesecake αποτελεί ένα προσφιλές γλυκό σε πολλά σημεία του πλανήτη. Η ιστορία του όμως μας πηγαίνει αρκετά πίσω και φτάνει στην αρχαία Ελλάδα, έχοντας πλούσια ιστορία!

Το πρώτο cheesecake που ανακαλύφθηκε βρισκόταν στο νησί της Σάμου. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ημερομηνία του υπολογίζεται στα 2000 π.Χ. Άλλωστε, η ύπαρξη γαλακτοκομικών προϊόντων υπολογίζεται στα προϊστορικά χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα, το cheesecake θεωρούταν πηγή ενέργειας, ενώ ιστορικά στοιχεία φαίνεται να μας αποκαλύπτουν πως γλυκό αυτό προσφέρθηκε στους αθλητές κατά την διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων το 776 π.Χ . Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως το cheesecake στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούταν επίσης και ως γαμήλια τούρτα, με απλά όμως συστατικά όπως αλεύρι, σιτάρι, μέλι και τυρί ψημένα, τα οποία διαφέρουν πολύ από τις πολύπλοκες συνταγές που διατίθενται σήμερα.

Μάλιστα, ο συγγραφέας Αθηναίος, είναι εκείνος που αναλαμβάνει να γράψει την συνταγή του cheesecake στα 230 π.Χ. Βεβαίως, οι Έλληνες ήδη χρησιμοποιούσαν την συνταγή αυτή, αλλά σε αυτήν την χρονολογία εμφανίζεται επισήμως καταγεγραμμένη! Στην συνταγή αναφερόταν πως ήταν εξαιρετικά σημαντικό να πατηθεί το τυρί μέχρι να γίνει μια ομαλή μορφή πάστας. Στην συνέχεια, όπως αναφέρει η συνταγή, το τυρί έπρεπε να ανακατευτεί σε ένα τηγάνι ορειχάλκου μαζί με μέλι και αλεύρι.

Όταν όμως οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα, η συνταγή αυτή ”κλάπηκε”. Τροποποιήθηκε ως προς τα υλικά που προστέθηκαν, όπως για παράδειγμα, τα αβγά και το τυρί. Τα υλικά αυτά ψήνονταν κάτω από ζεστές πλάκες και το γλυκό σερβιριζόταν ζεστό. Περιστασιακά βέβαια, οι Ρωμαίοι γέμιζαν αυτή την τάρτα με τυρί, όταν επιθυμούσαν να την μετατρέψουν σε γλυκό. Σε αυτή την περίπτωση, οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν το cheesecake ‘’libuma’’ και σερβιριζόταν σε ειδικές περιστάσεις.

Καθώς όμως οι Ρωμαίοι επέκτειναν την αυτοκρατορία τους, έφεραν την συνταγή του cheesecake στους Ευρωπαίους. Η Μεγάλη Βρετανία και η Δυτική Ευρώπη ξεκίνησαν να τροποποιούν την συνταγή, προσπαθώντας ο καθένας να βάλει την δική του μοναδική πινελιά. Έτσι, σε κάθε χώρα της Ευρώπης, οι συνταγές άρχισαν να υιοθετούν τις ιδιαιτερότητες κάθε λαού, αφού ο καθένας τους χρησιμοποιούσε τα υλικά που του ήταν πιο προσιτά. Το 1545, το πρώτο βιβλίο μαγειρικής τυπώθηκε. Περιέγραφε το cheesecake ως γλυκό με βάση από αλεύρι. Ακόμη, ο σεφ του βασιλιά Ερρίκου Η΄ επιχείρησε να διαμορφώσει την συνταγή του cheesecake. Έκοψε λοιπόν το τυρί σε πολύ μικρά κομμάτια ρίχνοντάς τα στο γάλα για τρεις ώρες. Στην συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε στο μείγμα τα αβγά, το βούτυρο και την ζάχαρη.