Ένα πολύ αγαπητό πιάτο το οποίο προτιμάται ιδιαίτερα για τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι το σπετσοφάι ή αλλιώς σπετζοφάι. Αποτελεί ένα παραδοσιακό, πικάντικο φαγητό της Ιταλικής αλλά και της Ελληνικής κουζίνας. Ετοιμολογικά, η λέξη σπετζοφάι προέρχεται από την συνένωση της ιταλικής λέξης spezz(atino), η οποία μεταφράζεται ως κοκκινιστό φαγητό ή στιφάδο. Φυσικά η λέξη αυτή παραετυμολογείται εξαιτίας της ηχητικής ομοιότητας με το νησί Σπέτσες, με το οποίο δεν έχει καμία σχέση η προέλευση του φαγητού. Το σπετσοφάι ωστόσο έχει τις ρίζες του στο Πήλιο της Θεσσαλίας.
Είναι ένα πολύ γρήγορο και εύκολο φαγητό, καθώς κυρίως μαγειρευόταν κατ’αυτόν τον τρόπο ώστε να είναι πρακτικό, αφού το ίδιο πιάτο συμπεριλαμβάνει λαχανικά και κρέας. Έτσι υπάρχει και η δυνατότητα εξοικονόμησης του χρόνου, αλλά και η δυνατότητα ενός πολύ γευστικού αποτελέσματος!