Η αύξηση βάρους τα Χριστούγεννα είναι συχνό φαινόμενο, όταν φτάσει ο Ιανουάριος μπορεί να είναι δύσκολο να χαθούν τα επιπλέον κιλά. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων, οι άνθρωποι παίρνουν περίπου 2 κιλά κατά μέσον όρο στις γιορτές.

Ομολογουμένως και σε κάθε περίπτωση δεν είναι εύκολο πράγμα η εγκράτεια, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε στο νου σας μερικά «κόλπα» που θα σας βοηθήσουν, χωρίς μεγάλες θυσίες, όχι μόνο να διατηρήσετε τα κιλά σας και την υγεία σας κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και να μην καταλήξετε πάλι με ένα παραφουσκωμένο στομάχι και με τις σόδες ανα χείρας στο τέλος της ημέρας!

Για το χορτοφάγο: Αν είστε χορτοφάγος μπορείτε να σκεφτείτε να φάτε ξηρούς καρπούς. Εκτός του ότι είναι πλούσιοι σε υγιεινά, μη κορεσμένα λιπαρά, οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, ινών και μικροθρεπτικών, περιλαμβανομένων του φολικού οξέως, της νιασίνης, ασβεστίου, μαγνησίου και ποτασίου. Επίσης περιέχουν φυτοστερόλες που βοηθούν σε χαμηλή χοληστερόλη.

Σνακ: Οι θερμίδες των σνακ μπορούν να ξεφύγουν γρήγορα. Ένα κομμάτι γλυκό περιέχει βόμβα θερμίδων. Γιατί να μη χρησιμοποιούμε φρέσκα λαχανικά με ντιπ χαμηλών λιπαρών και αντί για τσιπς ποπ κορν; Τα κάστανα είναι ένα υγιεινό εποχιακό σνακ. Τα σνακ είναι η μια πλευρά. Το κύριο γεγονός είναι το Χριστουγεννιάτικο δείπνο που αν και ποτέ δεν είναι χαμηλό σε θερμίδες μπορείτε να το κάνετε πιο υγιεινό.

Γαλοπούλα: Στο γεύμα, πρωταρχική θέση έχει η γαλοπούλα. ‘Οτι πουλερικό και αν διαλέξετε, γαλοπούλα ή πάπια, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες που διαλύουν το λίπος και είναι αναγκαίες για την επιδιόρθωση των μυών και τη λειτουργία των νεύρων. Από αυτά η γαλοπούλα είναι το πιο άπαχο κρέας και πιθανόν το πιο υγιεινό με σημαντικά λιγότερα λιπαρά από την πάπια.

Ξηροί καρποί: Αν και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine αποκάλυψε ότι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς είναι πιο αδύνατοι. Επίσης η έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που καθημερινά καταναλώνουν μια χούφτα είχαν 20% λιγότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε διάστημα 30 ετών.

Tips

Αν και η πέτσα της γαλοπούλας είναι νόστιμη αποφύγετέ την καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά.
Σταματήστε το φαγητό μόλις αρχίσετε να χορταίνετε. Χρειάζεται λίγη ώρα για να φθάσει το σήμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο.
Εφαρμόστε τον ‘προσεκτικό κανόνα’. Μην τρώτε μπροστά στον μπουφέ γιατί δε θα καταλάβετε πόσο τρώτε.
Πηγαίνετε για ζωηρό 15λεπτο περπάτημα μισή ώρα μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα.
Την ώρα του δείπνου γεμίστε το πιάτο σας με σαλάτα καθώς θα μείνει λιγότερος χώρος για τροφές με πολλά λιπαρά.

Αρχίστε με υγιεινό πρωινό.
Μην καταφεύγετε συνέχεια σε καναπεδάκια τσιπς και σοκολάτες καθώς έχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά.