Γενικά : To γένος Ανανάς (Ananas) περιλαμβάνει 5 είδη, τα οποία είναι ιθαγενή της τροπικής Αμερικής. Χαρακτηριστικό είδος είναι ο Aνανάς ο πολύκομος ή Ανανάς ο εύκομος (Ananas comosus), ο Ανανάς ο ήμερος (Ananas sativus), γνωστός από τον αρωματικό και γευστικό καρπό του που μοιάζει με μεγάλη κουκουνάρα. Σήμερα καλλιεργείται σε θερμοκήπια, σε πολλές περιοχές του κόσμου αν και κατάγεται από τροπικά κλίματα. Ο καρπός του τρώγεται ωμός ή συντηρημένος σε κονσέρβες και χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική.

 

Τα οφέλη του ανανά στην υγεία:

  • Διουρητικές κι αποτοξινωτικές ιδιότητες, καθώς στο σώμα μας περιέχονται τοξίνες οι οποίες είναι επακόλουθο της κακής διατροφής και των προϊόντων που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία.
  • Προστατεύει τον σκελετό και το νευρικό σύστημα, καθώς ο ανανάς αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγγανίου και χαλκού, ενώ παρέχει ακόμη μαγνήσιο και κάλιο αλλά και αρκετές φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες.
  • Βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνούχων τροφών, αφού ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη και το οποίο διευκολύνει τη διάσπαση και την πέψη των πρωτεϊνών. Η βρομελίνη σε μορφή κάψουλας δρα επίσης ενάντια στο οίδημα, στους μώλωπες και στον μετεγχειρητικό πόνο.
  • Αντιμετώπιση του καρκίνου, γιατί στο πλαίσιο εργαστηριακής μελέτης διαπιστώθηκε ότι ο φρέσκος χυμός από τη σάρκα αλλά και το κοτσάνι και τη φλούδα του ανανά καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες και στο παχύ έντερο.
  • Υγιές δέρμα, ο χυμός ανανά περιέχει βιταμίνη C και βήτα καροτένιο, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που επιβραδύνουν τον ρυθμό γήρανσης του δέρματος, καθυστερώντας ρυτίδες και χαλάρωση. Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που προσδίδει στο δέρμα ελαστικότητα και αντοχή.
  • Συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των ματιών, Η βιταμίνη C του ανανά μειώνει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη περίπου κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C κι έτσι η πρόσληψή της μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη για την πρόληψη της συχνής οφθαλμολογικής πάθησης.
  • Διατροφή και ευεξία, γιατί είναι ένα εύγευστο φρούτο, με πολλά οφέλη για την υγεία, χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κατάλληλο για δίαιτα και σωστή διατροφή.

 

Διατροφική αξία:

Ποσότητα ανά 100gr

   
Θερμίδες (kcal) 50  
Λιπίδιο 0,1 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 1 mg
Κάλιο 109 mg
Υδατάνθρακες 13 g
Φυτικές ίνες 1,4 g
Ζάχαρη 10 g
Πρωτεΐνη 0,5 g

 

Βιταμίνη A 58 IU Βιταμίνη C 47,8 mg
Ασβέστιο 13 mg Σίδηρος 0,3 mg
Βιταμίνη D 0 IU Βιταμίνη B6 0,1 mg
Βιταμίνη B12 0 µg Μαγνήσιο 12 mg