Το άρωμα του περιγράφεται ως ελαφρώς πιπεράτη με έναν υπαινιγμό του μοσχοκάρυδου και τη γεύση του καρυδιού, γλυκιά και πικάντικη. Δίνει ενα ελαφρύ κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα στα φαγητά και αντικαθιστά το σαφράν.

Το Ανάτο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να χρωματίσει φαγητά, όπως το ρύζι , κρέμες, ψητά , σούπες , καρυκεύματα, πατάτες , σνάκ , τα δημητριακά πρωινού και καπνιστά ψάρια.

Χρησιμοποιείται συνήθως στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και γενικά στην εξωτική κουζίνα.