Ενδείκνυται για :
Δυσκοιλιότητα , διάρροια , υψηλή χοληστερόλη , εμπρηστική ασθένεια εντέρων , καρκίνος του παχέος εντέρου  καρδιακές παθήσεις , υψηλή αρτηριακή πίεση , αιμορροΐδες, διαβήτης , υπερχοληστερολαιμία και την παχυσαρκία
Ο φλοιός του ψύλλιου είναι πολύ καλά ανεκτός από τον άνθρωπο και χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν πηγή φυτικών διατητικών ινών.. είναι απόλυτα διαλυτός στο νερό, ιδιαίτερα υδρόφιλος και όταν απορροφά νερό αποκτά υφή γλοίας.
Χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, των διαταραχών του εντέρου, της σπαστικής κολίτιδας, για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, την εκκολπωματική νόσο, την διάρροια.
Ακόμη, οι σύγχρονες προσεγγίσεις θέλουν την χρήση του σαν βοήθημα στην διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στον έλεγχο της χοληστερίνης και γενικότερα στην βελτίωση των προβλημάτων που αφορούν τα λιπίδια του αίματος.

Το Πεντάνευρο (Ψύλλιο Psyllium) είναι καθαρτικό, έχει 30% γλοιώδεις ύλες (mucilage).
• Είναι καλό και αθώο σκεύασμα για την δυσκοιλιότητα, γιατί λειτουργεί κατακρατώντας νερό σε ποσοστό 1/6 του βάρους του, αυξάνει έτσι το περιεχόμενο του εντέρου, κρατά τα κόπρανα μαλακά και δε δρα ερεθιστικά στο τοίχωμα του εντέρου, παρά το καθαρίζει.
• Αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και μειώνει την όρεξη.
• Πηγή διαφόρων φυτικών ινών που υποβοηθούν τη δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος και δρουν ως ήπιο καθαρτικό
• Ρυθμίζει επίσης τα σάκχαρα στο αίμα γιατί είναι δυσαπορρόφητος υδατάνθρακας
• υποβοηθάει στην απομάκρυνση τοξινών από το σώμα.
• ο φλοιός του ψυλλίου προμηθεύει υδατοδιαλυτές ίνες που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν νερό και να διογκώνονται στο έντερο διευκολύνοντας έτσι την δίοδο των αποβλήτων του εντέρου.
• Το ψύλλιο δεν απορροφάται από τον οργανισμό.

Διαιτητικές φυτικές ίνες από ψύλλιο με γεύση μήλου( από ίνες μήλου)
To ψύλλιο, παρασκευάζεται από το ινδικό φυτό plantago indica. To ψύλλιο, αποτελείται από μικρούς σπόρους φυτών, οι οποίοι περιέχουν υδροκολοειδείς ίνες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν αναμειχθεί με ζεστό νερό μετατρέπεται σε ζελέ.
To ψύλλιο, εμφανίζει ισχυρή δράση στη προστασία του γαστρεντερικού συστήματος, λόγω της έντονης παρουσίας των φυτικών ινών.
Η ουσιαστική δράση του ψύλλιου, αναφέρεται στο γεγονός ότι κατακρατά νερό σε ποσοστό 1/6 του βάρους του. Επίσης, διατηρεί τα κόπρανα μαλακά, με σκοπό την ταχεία και χωρίς πόνο αφόδευση. Τέλος, από ιατρικής άποψης, ρυθμίζει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα, με θετικό αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού
Οι διάφορες φυτικές ίνες, όπως η γλυκομανάνη, η πηκτίνη, το ψύλλιο και άλλα, αυξάνουν ταχύτερα το αίσθημα κορεσμού, βοηθούν στην αποφυγή ή την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ δεσμεύουν και αποβάλλουν μέρος του λίπους που περιέχουν οι τροφές, μειώνοντας έτσι τις συνολικά προσλαμβανόμενες θερμίδες.
Ειδικότερα, ο φλοιός του ψυλλίου προμηθεύει υδατοδιαλυτές ίνες που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν νερό και να διογκώνονται στο έντερο διευκολύνοντας έτσι την δίοδο των αποβλήτων του εντέρου. Το ψύλλιο δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Η δράση του μόνο είναι αυτή που οφείλεται στην διόγκωση των ινών και σε αντίθεση με τις ίνες σταριού δεν επηρεάζει την απορρόφηση των διατροφικών στοιχείων. Σύμφωνα με έρευνες, ο φλοιός ψυλλίου επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων και έτσι είναι χρήσιμο στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης οι ίνες του μαλακώνουν τα κόπρανα και συνεπώς ανακουφίζουν από την ανάγκη εξάσκησης πίεσης με σκοπό την αποβολή τους από τον οργανισμό