Ο ελληνικός καφές παρέχει αρκετά οφέλη και ευεργετικές ιδιότητες, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Ο ελληνικός καφές, αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια αντιοξειδωτικά  ροφήματα (εξαιτίας των φλαβονοειδών που περιέχουν οι κόκκοι του). Μετά-ανάλυση προοπτικών ερευνών, έδειξε ότι συγκριτικά με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου ή σπάνια καφέ, εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά, είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 3% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν οποιασδήποτε μορφής καρκίνο.

Τα βασικά αντιοξειδωτικά συστατικά του ελληνικού καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και οι μελανοϊδίνες.

Πλούσιος σε πολυφαινόλες, με μέτρια ποσότητα καφεΐνης. Ένα φλιτζάνι (80ml) ελληνικού καφέ, περιέχει 35 έως 65mg καφείνης.

Το θερμιδικό περιεχόμενο του ελληνικού καφέ, εξαιρετικά χαμηλό. Ένα φλιτζανάκι καφέ, αποδίδει μόνο 1 θερμίδα, αφού τα συστατικά των κόκκων του, είναι φτωχά σε υδατάνθρακες και λίπος.

Ο ελληνικός καφές, έχει πιο λεπτή άλεση από τον τούρκικο, που είναι πιο χοντροαλεσμένος και καβουρντισμένος.

Ο ελληνικός δε, καφές, συμβάλλει στην μακροζωία και την καλή υγεία, σύμφωνα με ελληνική μελέτη στην Ικαρία. Οι αναλύσεις έδειξαν, ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία  του ενδοθηλίου, σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ και κατ επέκταση παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Να σημειώσουμε ότι παρά τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ο ελληνικός καφές, για τη διατήρηση της καλής υγείας, σύμφωνα με ερευνητές, απαιτούνται και άλλες επιπλέον μελέτες, προκειμένου να εντοπιστούν ακριβείς μηχανισμοί.

Μια ακόμη μελέτη (σε 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45-74 ετών),συνηγορεί ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, έως και 20% με τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Αποτελεί δηλαδή, ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EFSA, έδειξαν ότι 75mg καφεϊνης (περίπου δυο φλιτζανάκια ελληνικού καφέ) συνδέονται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, σε καταστάσεις stress, ενώ φαίνεται να είναι ωφέλιμη σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη προσοχή και εγρήγορση όπως στις νυχτερινές βάρδιες. Όταν καταναλώνεται μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια, ο καφές επιδρά στο νευρικό μας σύστημα και μπορεί να βελτιώσει τις πνευματικές μας ικανότητες, οδηγώντας μας σε εγρήγορση.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής;

  • Η ημερήσια δόση καφεΐνης είναι διαφορετική, για τον καθένα μας,
  • Η ποσότητα καφεΐνης, σε κάθε φλιτζανάκι ή κούπα, δεν είναι ίδια (ακόμη και στον ίδιο τύπο),
  • Η ανάμιξη καφεΐνης με αλκοόλ, δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ανθυγιεινή. Όμως πολλές φορές το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επικίνδυνο, ενδεχομένως ακόμη και θανατηφόρο.
  • Η καλύτερη ώρα για να πίνουμε καφέ, είναι το πρωί. Ο λόγος είναι ό,τι η καφεΐνη επηρεάζει μια σημαντική ορμόνη την κορτιζόλη,  η οποία ρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού και μας βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση. Τα επίπεδα της κορτιζόλης, μόλις ξυπνάμε  είναι συνήθως υψηλά, αφήνουμε λίγο χρονικό περιθώριο μέχρι να καταναλώσουμε καφέ, προκειμένου να μην γίνουμε πιο ανεκτικοί στην καφεΐνη.

Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και ο καφές, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η καφεΐνη, μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, νευρικότητα, στρες και δυσφορία σε άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη ή σε όσους κάνουν υπερκατανάλωση. Πάντα με μέτρο και ποτέ πριν τον ύπνο (σύμφωνα με  έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Sleep Medicine).

Οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι για να επωφεληθούμε στο μέγιστο τον καφέ, θα πρέπει να τον καταναλώνουμε χωρίς ζάχαρη ή γάλα για όσους το προτιμούν.

 

Πηγή