Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και ιδιαίτερα στην επαρχία πάντα έλεγαν ότι το σκόρδο ρίχνει την  πίεση και κατανάλωναν ολόκληρες σκελίδες προκειμένου να «εξισορροπήσουν» 1-2 ποτηράκια κρασί παραπάνω που έπιναν. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει πραγματικά και τι είναι μια καινούρια μορφή του καρπού που έχει παρουσιαστεί τελευταία που ονομάζεται μαύρο σκόρδο.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου σαν βρώσιμο προϊόν αλλά και σαν συμπλήρωμα διατροφής είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια. Το μαύρο σκόρδο βέβαια δεν είναι άγνωστο στον Ελλαδικό χώρο. Από ιστορικές πηγές έχει επιβεβαιωθεί πως οι αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν μαύρο σκόρδο πριν τη μάχη και ιδιαίτερα οι Σπαρτιάτες.

Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, περιέχει την ουσία αλισίνη που προκαλεί διαστολή των αρτηριών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Μια πραγματική υπερτροφή η οποία μας βάζει στην διαδικασία να σκεφτούμε πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει..

Η απάντηση είναι, πολύ! Το μαύρο σκόρδο δεν αποτελεί τίποτα άλλο από το κλασσικό ευεργετικό σκόρδο, το οποίο υπόκειται μια διαδικασία παλαίωσης που διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα. Μέσω αυτής της διαδικασίας όλες οι ασταθείς ουσίες που περιέχονται στον αρχικό καρπό σταθεροποιούνται δίνοντας έτσι στο μαύρο σκόρδο πραγματικά εξαιρετικές ιδιότητες!

Περιέχει την ουσία L-Allycysteine η οποία είναι διαλυτή στο νερό και έχει σχεδόν τη διπλάσια δραστικότητα από την αλισίνη του απλού σκόρδου, καθιστώντας το έτσι τον πιο ισχυρό σύμμαχο απέναντι στην υπέρταση.

Η L-Allycysteine προσδίδει στο μαύρο σκόρδο πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σχεδόν 4,5 φορές περισσότερο από το απλό σκόρδο, με μετρήσιμα αποτελέσματα στην κλίμακα TEAC. Επίσης μειώνει δραστικά τα επίπεδα ενδογενούς υπεροξείδωσης. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από ζωική μελέτη της Κορεατικής Εταιρείας Διατροφής, η οποία χρονολογείται το 2009. Η αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα του μαύρου σκόρδου θωρακίζει το ανοσοποιητικό και δείχνει να βελτιώνει το γλυκαιμικό και το λιπιδαιμικό προφίλ καθώς και στη μείωση της υπέρτασης, περισσότερο από το κανονικό και γνώριμο σε εμάς σκόρδο.

Άλλες εργαστηριακές μελέτες επιβεβαιώνουν και τις αντικαρκινικές ιδιότητές του καθώς η χορήγησή του σε καρκινικά κύτταρα προκάλεσε αναστολή του πολλαπλασιασμού τους επιδρώντας στην τροποποίηση του κυτταρικού κύκλου ζωής και προκαλώντας την απόπτωσή τους.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως αποτελεί ένα άοσμο προϊόν γιατί η οσμή του αφαιρείται μέσω της διαδικασίας της παλαίωσης.