Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που αναδίδουν άρωμα λεμονιού. Αν και δεν τόσο γνωστό όσο το θυμάρι, έχουν παρόμοιες ιδιότητες και μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και εμφανίζει μικρά άνθη ιώδους χρώματος. Τα φύλλα του λεμονοθύμαρου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα, σε σαλάτες, σε ψητά και σε διάφορές συνταγές μαγειρικής. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το λεμονοθύμαρο για να καλλιεργηθεί σε γλάστρα / ζαρντινιέρα .

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το λεμονοθύμαρο στη γλάστρα;

Το λεμονοθύμαρο ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις, αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ενώ παρουσιάζει και σχετική ανθεκτικότητα στο κρύο του χειμώνα. Επιλέγουμε σχετικά αβαθείς γλάστρες, καθώς το λεμονοθύμαρο έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα που απλώνεται σταδιακά. Το λεμονοθύμαρο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το φυτόχωμα που θα χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Επιλέγουμε συνήθως φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, βότανα και μυρωδικά.

Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα απαιτεί το λεμονοθύμαρο στη γλάστρα;

Το λεμονοθύμαρο έχει σχετικά μικρές ανάγκες σε νερό γι’ αυτό ποτίζουμε κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2-3 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το υπερβολικό πότισμα ίσως δημιουργήσει σαπίσματα στους βλαστούς του λεμονοθύμαρου. Προσθέτουμε μικρές ποσότητες (1-2 κουταλιές σούπας) καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου στις αρχές και στα τέλη της άνοιξης και μια φορά μέσα στο το φθινόπωρο. Κλαδεύουμε αυστηρά το λεμονοθύμαρο, στις αρχές του φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας για να αναπτυχθεί ξανά και να δώσει πλούσια βλάστηση.

Κι ένα μυστικό για το λεμονοθύμαρο σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο μπορούμε να το συγκαλλιεργήσουμε σε ζαρντινιέρες μαζί με άλλα αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο καθώς έχουν παρόμοιες απαιτήσεις σε φροντίδα.

 

Πηγή