Μπολονέζ είναι μια ιταλική σάλτσα με βάση το κρέας, για ζυμαρικά που προέρχεται από Μπολόνια, μια πόλη της βόρειας Ιταλίας. Μια αληθινή σάλτσα μπολονέζ περιλαμβάνει μικρή ποσότητα σε ντομάτες ή πελτέ ενώ είναι πλούσια σε κρέας και άλλα συστατικά. Συνήθως σερβίρετε με χοντρά μακαρόνια, επειδή τα μεγαλύτερα σχήματα ζυμαρικών κρατάνε το κρέας πολύ καλύτερα από ό, τι λεπτότερα είδη ζυμαρικών όπως τα καπελίνι ή τα σπαγγέτι. Οι παραλλαγές στη σάλτσα έξω από την Ιταλία περιλαμβάνουν συχνά περισσότερη ντομάτα και και λαχανικά, τα οποία αλλάζουν κατά πολύ το «προφίλ» της γεύσης.

Στα ιταλικά, η σάλτσα μπολονέζ αποκαλείτε και ragu alla Bolognese, το οποίο μεταφράζεται ουσιαστικά σε “σάλτσα με βάση το κρέας, όπως γίνεται στην Μπολόνια». Ραγκού είναι μια ιταλική λέξη για οποιαδήποτε σάλτσα με βάση το κρέας, που προέρχεται από τη γαλλική λέξη ragouter, “για να αναβιώσει τη γεύση. ” Ένα άλλο διάσημο Ιταλικό ragu προέρχεται από τη Νάπολη, στη νότια Ιταλία. Η κουζίνα της Μπολόνιας περιλαμβάνει πολλές ακόμα διάσημες συνταγές, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοφιλούς προϊόντος με βάση το κρέας, την μορταδέλα, μερικές φορές γνωστός έξω από την Ιταλία ως «Μπολόνια(Bologna)».

Η βάση της σάλτσας μπολονέζ είναι σοτέ, μια ποικιλία αρωματικών και γευστικών λαχανικών όπως το σέλινο, τα κρεμμύδια, τα καρότα σοταρισμένα σε ελαιόλαδο και βούτυρο. Στη συνέχεια, τα κομμάτια του κρέατος, όπως βοδινό και πανσέτα προστίθενται για σοτάρισμα έως να ροδίσει. Μια μεζούρα(πρέζα) κρέμας γάλακτος προστίθεται και το μίγμα αναδεύεται λίγο πριν χυθεί το λευκό κρασί μέσα και η σάλτσα βράσει έως να δέσει και να δημιουργήσει έναν πλούσιο ζωμό(σάλτσα). Στη συνέχεια, προστίθεται ο τοματοπελτές μαζί με μια μικρή ποσότητας βουτύρου και αλατιού. Στην συνέχεια ανακατεύουμε απαλά και, αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι το κρέας να συρρικνωθεί (ή μέχρι ο κιμάς να θρυμματιστεί ) και να ψηθεί σωστά.

Η μπολονέζ σερβίρετε πάνω από τα ζυμαρικά ή και ανακατεμένη με τα ζυμαρικά. Ορισμένοι μάγειρες πασπαλίζουν και με το τριμμένο τυρί παρμεζάνα, ενώ άλλοι προτιμούν να την αφήσουν σκέτη ώστε να γευτεί ο πελάτης τα φυσικά αρώματα της σάλτσας. Φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μικρές ποσότητες, για να αναδείξει τις γεύσεις της σάλτσας μπολονέζ. Τυπικά, ζυμαρικά με σάλτσα μπολονέζ σερβίρονται με ένα κρασί της επιλογής σας, όπως είναι ένα κατακόκκινο πλούσιο γευστικά κρασί.

Έξω από την Ιταλία, η σάλτσα μπολονέζ μπορεί να φαίνεται περισσότερο σαν μια σάλτσα ντομάτας απ’ ότι ragu. Μια πιο «ντοματένια» έκδοση της σάλτσας μπολονέζ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν τα κομμάτια του κρέατος(ή ο κιμάς) στην σάλτσα εξακολουθεί να είναι πλούσιο, το ιδανικό θα ήταν να σερβίρονται με μεγάλα μεγέθη ζυμαρικών, όπως λινγκουίνι, ταλιατέλες, και φετουτσίνι. Μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν και σαν σάλτσα σπαγγέτι, αν και τα ζυμαρικά δεν μπορεί να κρατήσει ψηλά καλά κάτω από την πυκνή σάλτσα.