Ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά, ότι για να χάσουμε μερικά κιλά πρέπει να ελαττώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε και να αυξήσουμε τις θερμίδες που καίμε. Αν τρώμε λιγότερο… και κινούμαστε λίγο πιο πολύ από το συνηθισμένο, τότε έχουμε κάνει το πρώτο βήμα να αλλάξουμε λίγο την κατάσταση μας.
Κάποιοι γυμνάζονται πιο σκληρά με σκοπό να χάσουν περισσότερη ενέργεια και αυτό σημαίνει λιγότερο λίπος και λιγότερα συνολικά κιλά.

Οι κύριες ερωτήσεις είναι:

  • Ποιο είναι όμως το σημείο που χάνουμε λίπος με τη γυμναστική;
  • Έχει να κάνει με τη διάρκεια;
  • Μήπως με το βαθμό δυσκολίας μιας άσκησης;
  • Υπάρχει κάποια άσκηση που μας βοηθάει να κάψουμε περισσότερο λίπος;

 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η διάρκεια της άσκησης με στόχο το κάψιμο θερμίδων έχει σημασία. Το θέμα είναι όμως, βρείτε τον τόπο να ασκήστε ώστε να καίτε θερμίδες και μετά το πρόγραμμα γυμναστικής σας. Έτσι θα μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας και θα απογειώσετε τη δίαιτα σας.
Σχετικά με το βαθμό δυσκολίας, τα πράγματα είναι απλά. Αν το πρόγραμμα είναι πολύ εύκολο, τότε κάνετε περίπατο. Αν είναι πολύ δύσκολο, αποκτάτε δύναμη και αντοχή, αλλά δεν καίτε λίπος. Δεν θα σταθώ περισσότερο σε αυτό γιατί θα φύγουμε από το θέμα μας.

 

Στο τρίτο ερώτημα η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη. Όσο πιο πολλοί μύες εμπλέκονται σε μια άσκηση, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται. Το τρέξιμο, η κολύμβηση και τα ομαδικά αθλήματα θα ενεργοποιήσουν όλους του μύες σας και θα κάνουν πραγματικά καλή δουλειά! Υπάρχει και η επιλογή της «κυκλικής γυμναστικής με βάρη» αλλά επίσης δεν θέλω να γράψω σχετικά με αυτό. Αν υπάρξει ενδιαφέρον, θα αφιερώσω ένα σχετικό άρθρο στο μέλλον.
Απαντήσεις:
Κάντε ασκήσεις που γυμνάζουν ταυτόχρονα όλο το σώμα.
Γυμναστείτε για τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε μέρα. Τόσο χρειάζεται για να ξεκλειδώσει ο μεταβολισμός σας.
Καρδιακοί παλμοί ανά λεπτό που καίμε λίπος = Μέγιστο όριο καρδιακών παλμών x 0,70
Το καλύτερο το άφησα για το τέλος!
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το σώμα μας κάνει τη μέγιστη καύση λίπους όταν ασκούμαστε και οι καρδιακοί παλμοί μας είναι στο 70% του μέγιστου. Το μέγιστο όριο βρίσκεται αν από το 220 αφαιρέσουμε την ηλικία μας.

Παράδειγμα για κάποιον 25 χρονών:
Μέγιστοι καρδιακοί παλμοί = 220 – 25 = 195
Παλμοί που καίει λίπος = 195 x 0,70 = ~136

Αν λοιπόν γυμνάζεται με παλμούς 130 έως 136 θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή καύση λίπους.

Ένα κόλπο ακόμα!
Αν δεν έχετε όργανο να μετράτε παλμούς, μπορείτε να το κάνετε πρακτικά. Το ιδανικό είναι το σημείο που μπορείτε να μιλάτε και να λέτε μια πλήρη φράση χωρίς να σας κόβεται η αναπνοή. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε πιέζεστε πολύ. Αν μιλάτε με μεγάλη άνεση και… λέτε πολλά, μάλλον πρέπει να ανεβάσετε λίγο το ρυθμό.