Το υποτιμημένο στη Δύση, αλλά λατρεμένο στην Κίνα, μαύρο (ή άγριο) ρύζι μπορεί να αποτελεί ένα «θαυματουργό» τρόφιμο, αποκαλύπτουν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως περιέχει μεγάλη ποσότητα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα ανέλυσαν δείγματα πίτουρου από μαύρο ρύζι που καλλιεργείται στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, ανιχνεύοντας ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ανθοκυανινών.

Οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες χαρίζουν το έντονο χρώμα σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μούρα και οι κόκκινες πιπεριές. Είναι επίσης αυτές που προσδίδουν στο μαύρο ρύζι το χαρακτηριστικό χρώμα του.

Όπως γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, είναι καλά τεκμηριωμένο πως οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών και αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA που οδηγούν στον καρκίνο, επειδή δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου – μια ομάδα ιδιαίτερα δραστικών μορίων.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Τζιμίν Χου, μια κουταλιά της σούπας πίτουρο από μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερες ανθοκυανίνες απ’ ό,τι μια κουταλιά μούρα, τα οποία θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές τους. Επιπλέον, το μαύρο ρύζι περιέχει λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε.

«Αφού τα μούρα χρησιμοποιούνται ως “ασπίδα” της υγείας, γιατί να μην γίνεται το ίδιο με το μαύρο ρύζι και το πίτουρό του; Πόσο μάλλον που το ρύζι είναι και πιο οικονομικό», τόνισε.

Αιώνες πριν, το μαύρο ρύζι ήταν γνωστό ως το «Απαγορευμένο Ρύζι» στην Κίνα, επειδή μόνον στους ευγενείς επιτρεπόταν να το καταναλώνουν. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως στις ασιατικές χώρες σε πιάτα με νουντλς, στο σούσι και σε επιδόρπια.

Ωστόσο ο δρ Χου εκτιμά ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την βιομηχανία τροφίμων για την δημιουργία δημητριακών για πρωινό, ροφημάτων, γλυκισμάτων, μπισκότων και άλλων, πιο υγιεινών από τα ήδη υπάρχοντα τροφίμων.

Όταν γίνεται η επεξεργασία του ρυζιού, αφαιρείται η εξωτερική στοιβάδα των κόκκων του για να παραχθεί το καστανό ή το περισσότερο επεξεργασμένο λευκό ρύζι – το είδος που καταναλώνεται περισσότερο στη Δύση.

Το καστανό ρύζι θεωρείται πιο θρεπτικό από το λευκό, επειδή περιέχει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών ουσιών. Σύμφωνα, όμως, με την ομάδα του δρος Χου, οι ποικιλίες του ρυζιού με μαύρο χρώμα είναι ακόμα πιο υγιεινές.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, στη Βοστώνη.